De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid, is de verwachting van onderzoekers van ING. Zij gaan uit van een groei van ongeveer 0,3 tot 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. „De cijfers die tot dusverre beschikbaar zijn wijzen op een behoorlijk groeicijfer”, aldus de economen. Ze waarschuwen desondanks voor zwakkere groei in de periode daarna.
De economie in ons land groeide in het tweede kwartaal nog met 1 procent, na een kleine krimp over de eerste drie maanden van dit jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert donderdag de eerste officiële groeicijfers over het derde kwartaal.
ING heeft op basis van de cijfers die tot nu toe beschikbaar zijn een eerste inschatting gemaakt. Daaruit komt de verwachting naar voren dat de productie in de Nederlandse industrie met zo’n 0,5 procent tot 1 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Onder andere de auto-industrie, de bouw en de machine-industrie droegen bij aan die groei. De consumentenbestedingen zijn volgens ING iets minder gunstig voor de economie in vergelijking met productie- en verkoopcijfers, maar overwegend wel positief.
„Al met al zijn we redelijk positief over het derde kwartaal en verwachten we daarvoor nu een hogere groei dan een aantal maanden geleden”, legt econoom Marcel Klok van ING uit. „Dit is echter geen reden om deze maand onze groeiverwachtingen over de gehele linie te verhogen. We hebben die voor Nederland zelfs wat verlaagd.”
Zo kwam uit een maandelijkse enquête van de Europese Commissie dat de industrie in oktober pessimistischer werd over onder andere de productie de komende tijd. „Een negatiever sentiment in de industrie belooft niet per se veel goeds voor zowel de export als de investeringen”, aldus Klok. „De komende kwartalen is de groei naar verwachting dus gematigd en vooral afhankelijk van de consumenten en de (semi)publieke sector.”
Daarbij helpt de Amerikaanse dreiging van handelstarieven ook niet. Eerder waarschuwde ING al voor een mogelijke handelsoorlog met de Verenigde Staten, waardoor de eurozone in een recessie kan belanden. Vooral de al worstelende Duitse economie, die sterk afhankelijk is van de handel met de VS, zou volgens de economen bijzonder hard worden geraakt door bijvoorbeeld importtarieven op Europese auto’s.