De provincie Limburg overweegt een eigen energiemaatschappij op te zetten. Niet om zelf energiecontracten aan te bieden en zo winst te maken, maar om energie betaalbaar te houden voor alle Limburgers en om de overstap naar duurzame energie te versnellen. De zogeheten Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM) moet hierbij organisatorische en financiële ondersteuning bieden.
„Energie is belangrijk in het dagelijks leven, maar het wordt steeds lastiger voor iedereen om de energierekening te betalen. Steeds meer Limburgers en bedrijven komen hierdoor in de knel”, zegt gedeputeerde Marc van Caldenberg (energie en klimaat, SP).
In hun coalitieakkoord hadden BBB, VVD, CDA, PvdA en SP al afgesproken zo’n provinciale energiemaatschappij te willen oprichten. Het college heeft de plannen nu uitgewerkt en voorgelegd aan de Provinciale Staten. De volksvertegenwoordigers mogen het voorstel verder vormgeven. Eind volgend jaar moet een definitief besluit vallen. Het is de bedoeling dat het provinciale energiebedrijf een startbudget van ongeveer 9 miljoen euro krijgt.
De provincie zegt via de PEM de betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie te willen waarborgen. Zo moet het bedrijf helpen bij lokale energieopslag en kleine ‘energiegemeenschappen’ ondersteunen. Dat zijn coöperaties die lokaal energie opwekken én gebruiken. „De PEM pakt met name projecten op waarbij sprake is van marktfalen, zoals wanneer er geen prikkel is voor marktpartijen om te investeren in duurzame langetermijnprojecten”, aldus de provincie. Om huishoudens te helpen die geen geld hebben om hun woning te verduurzamen, denkt Limburg aan „gebouwgebonden regelingen”.
Ruim honderd jaar geleden richtte Limburg de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij (PLEM) op, een overheidsbedrijf dat elektriciteit produceerde en verkocht. Na heel wat fusies ontstond hier uiteindelijk de commerciële aanbieder Essent uit.