Folkert Idsinga vertrekt als staatssecretaris Fiscaliteit. De NSC’er vindt het „onverteerbaar” dat PVV-leider Wilders eist dat hij zijn aandelenbelangen volledig openbaar moet maken.
Idsinga lichtte zijn besluit vrijdagmiddag toe in een persconferentie op het ministerie van Financiën.
In diverse media verschenen eerder deze week publicaties over de aandelenportefeuille van Idsinga. Nieuwsmedium RTL berichtte dat de belangen 6 miljoen euro zouden bedragen. Daarop eiste een Kamermeerderheid, met steun van regeringspartij PVV, dat Idsinga zijn aandelenbelangen volledig openbaar zou maken.
„Ik kan u verzekeren: het grootste deel van mijn vermogen staat op de spaarrekening” - Folkert Idsinga, oud-staatssecretaris Fiscaliteit
„Ik heb alle procedures zonder enig voorbehoud gevolgd”, verweerde Idsinga zich tegenover de aanwezige pers. Daarmee bedoelt de oud-staatssecretaris dat hij bij zijn aantreden openheid van zaken geboden heeft aan formateur Van Zwol en premier Schoof. Ook heeft de NSC’er conform de geldende procedure zijn belangen op afstand geplaatst, waardoor hij er geen zeggenschap over heeft.
Idsinga interpreteert het verzoek van PVV, GL/PvdA, D66, SP, DENK, PvdD en Volt als een motie van wantrouwen aan zijn adres. „Daardoor kan en wil ik niet langer effectief functioneren als staatssecretaris”, luidde zijn redering.
Uit de toelichting van de oud-staatssecretaris blijkt dat de steun van regeringspartij PVV hem in het bijzonder dwarszit. „Onverteerbaar”, oordeelde Idsinga. Hij vindt dat PVV-leider Wilders hem het mes op de keel heeft gezet.
Spaarrekening
De NSC’er gaf aan dat hij niets te verbergen heeft. Hij kondigde aan op korte termijn, op persoonlijke titel, alsnog openbaar te maken in welke bedrijven hij aandelenbelangen heeft. „Ik kan u verzekeren: het grootste deel van mijn vermogen staat op de spaarrekening”, wilde Idsinga daar alvast over kwijt. Verder gaf hij aan dat zijn aandelenportefeuille vrijwel volledig bestaat uit beleggingen in buitenlandse bedrijven.
Idsinga verlaat de politiek niet zonder een waarschuwing te geven aan collega-politici. Naar de mening van de oud-staatssecretaris maakt de politieke dynamiek, zoals die deze week is ontstaan, het onaantrekkelijk voor mensen van buiten de politiek om in de toekomst het ambt van bewindspersoon op zich te nemen.
Premier Schoof reageerde op het vertrek van Idsinga in een verklaring op het sociale medium X. Daaruit blijkt dat de premier de handelwijze van Idsinga steunt. „Hij heeft zich bij zijn aantreden aan alle regels gehouden, meer kun je in redelijkheid niet van een bewindspersoon vragen”, aldus Schoof. „Dat hij nu deze persoonlijke afweging maakt, moet ik respecteren. Maar ik betreur het wel.”
NSC betreurt eveneens het vertrek van Idsinga. Het is aan de partij om op korte termijn een opvolger aan te wijzen.