NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte waarschuwde deze week voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Aanleiding hiervoor is de inzet van Noord-Koreaanse troepen door Rusland.
Volgens de NAVO-chef is het inschakelen van de Noord-Koreaanse militairen „een gevaarlijke uitbreiding van de Russische illegale oorlog” in Oekraïne.
De NAVO is zodanig bezorgd over de situatie dat ze zowel Rusland als Noord-Korea oproept de inzet van deze militairen onmiddellijk te staken. Rutte zei letterlijk dat „Pyongyang Rusland al heeft voorzien van miljoenen stuks munitie en ballistische raketten die een groot conflict in het hart van Europa aanwakkeren en de mondiale vrede en veiligheid ondermijnen”.
De waarschuwing van Rutte volgt op het nieuws van vorige week dat in elk geval 1500 Noord-Koreaanse soldaten in Rusland waren gestationeerd. Inmiddels zijn het er volgens Washington zo’n 10.000.
Waarom zijn er Noord-Koreaanse troepen aan de grens met Oekraïne? Volgens Rutte heeft dat te maken met het Russische gebrek aan soldaten. Iedere week worden er duizend uitgeschakeld, doordat ze gewond raken of sneuvelen.
De Russische president Poetin kan overgaan tot een algehele mobilisatie, maar dat zal leiden tot onrust onder de bevolking. Om dat te voorkomen zet hij Noord-Koreaanse troepen in. Dat gebeurt dan naar alle waarschijnlijkheid in ruil voor kernwapentechnologie. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil met hulp van Rusland kernwapens zo klein maken dat ze op de kop passen van langeafstandsraketten. Daarmee wordt het land een nog groter gevaar voor met name Zuid-Korea.
Vorige week zei de Russische president Poetin dat de aanwezigheid van Noord-Koreaanse manschappen in Rusland „onze zaak” is. Een bizarre opmerking. Eerder noemde hij de aanwezigheid van NAVO-militairen in Oekraïne onacceptabel.
De waarschuwende woorden van de NAVO zijn terecht. Als Noord-Korea officieel als staat en met reguliere troepen gaat vechten in Oekraïne, groeit het bilaterale conflict uit tot een multilaterale strijd.
Zal Poetin de Noord-Koreaanse troepen na de ferme taal van Rutte terugsturen? Daar ziet het niet naar uit. De inzet van Noord-Koreaanse militairen kan ook worden uitgelegd als het inroepen van hulp van een bondgenoot om aan slagkracht te winnen. De Russische stap laat bovendien zien dat Poetin zich weinig aantrekt van waarschuwende woorden. Die hoort hij vanuit het Westen al langer dan tweeënhalf jaar.
De NAVO moet serieus nadenken over het leveren van lange afstandsraketten aan Oekraïne om de slagkracht van dat land te vergroten. Als Noord-Koreaanse troepen in Oekraïne opduiken, moet de NAVO de stationering van grondtroepen in Oekraïne overwegen. Zulke eenheden moeten niet actief meevechten, maar kunnen bewakende taken uitvoeren zodat het Oekraïense leger wordt ontlast. Zo geeft de NAVO dan een duidelijk signaal af.
Alleen woorden maken op Poetin geen enkele indruk. Hij ziet die eerder als zwakte.