BuitenlandOorlog in Oekraïne 
Poetin: inzet Noord-Koreaanse troepen zaak van Moskou

De Russische president Vladimir Poetin vindt de eventuele inzet van Noord-Koreaanse troepen een zaak van Moskou. Hij verwees naar een nieuw verdrag met het communistische regime in Pyongyang over wederzijdse militaire bijstand.

ANP
beeld AFP
beeld AFP

Het is de zaak van Moskou hoe het partnerschapsverdrag met Pyongyang wordt uitgevoerd, aldus Poetin. Hij ontkende niet dat er Noord-Koreaanse troepen in Rusland zijn. Oekraïne en het Westen houden rekening met een inzet in buurland Oekraïne. Volgens Poetin is het niet aan Rusland te wijten dat de oorlog in Oekraïne is geëscaleerd. Hij legde de oorzaak bij de wapenleveranties van het Westen aan Kyiv.

Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst worden de eerste in Rusland getrainde Noord-Koreaanse eenheden ingezet in de Russische grensregio Koersk, waarvan een deel is bezet door Oekraïense troepen. Er zouden ongeveer 12.000 Noord-Koreaanse militairen, onder wie vijfhonderd officieren en drie generaals, in Rusland zijn. Op vijf militaire bases wordt getraind, stelt de inlichtingendienst.

Zuid-Korea, dat uiterst bezorgd is over de Noord-Koreaanse inzet, schatte eerder dat Pyongyang ongeveer 3000 soldaten naar Rusland heeft gestuurd. De Verenigde Staten zeiden dat het nog niet duidelijk was wat de Noord-Koreanen gaan doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer