Politiekparlementvaria
Heldenstatus Omtzigt voorbij en kabinet-Schoof toch niet gevallen

Komt NSC-voorman Pieter Omtzigt ooit nog terug in politiek Den Haag? En was het kabinet-Schoof tijdens de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar bijna gevallen?

Burn-out

Hoe lang duurt het nog voor Pieter Omtzigt terugkeert in Den Haag? Vanaf de tweede week van september is de NSC’er niet meer gesignaleerd in de Tweede Kamer. Sommigen verwachten dat hij na het herfstreces zijn taken weer oppakt. Anderen denken dat de politicus zich tot het eind van dit jaar niet meer in de Kamer laat zien.

Mensen die Omtzigt van nabij kennen zeggen dat hij eigenlijk nog niet is hersteld van zijn eerste burn-out van 2021. Toen liet Omtzigt vier maanden verstek gaan.

Het is voor de NSC wel zaak dat Omtzigt voortvarend zijn taken oppakt. Het gaat namelijk niet goed met de partij in de peilingen. NSC heeft nu twintig zetels in de Tweede Kamer en in de peilingen staat ze op drie. Nu zeggen peilingen niet altijd alles, maar dat de partij het vertrouwen van de kiezers verloor, daarover bestaat geen twijfel. Omtzigt lijkt zijn heldenstatus kwijt te raken.

NSC-voorman Pieter Omtzigt in betere tijden. beeld ANP, Robin Utrecht

Het falen van Omtzigt kwam onder meer pijnlijk naar buiten tijdens de besprekingen van het kabinet over de Rijksbegroting voor 2025. Op verzoek van NSC heeft Nederland een extraparlementair kabinet. Dat impliceert onder meer afstand tussen de leiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer en de leden van het kabinet. Maar tijdens de besprekingen over de begroting was het juist Omtzigt die zich tot in detail bemoeide met de gang van zaken.

Val coalitie

Vorige week donderdag meldde Nieuwsuur dat het kabinet-Schoof tijdens deze begrotingsbesprekingen bijna was gevallen. De VVD wilde dat werkenden er meer op vooruit zouden gaan dan mensen met een uitkering, NSC wilde dat niet. Daar kwamen de kemphanen niet uit. Volgens Nieuwsuur stelde de VVD-leider toen voor om samen naar de wachtende pers te gaan en de mededeling te doen dat de coalitie uit elkaar was gevallen.

VVD-leider Yeşilgöz maakte na de uitzending gehakt van deze ‘onthulling’. Volgens haar zei ze juist dat het onbestaanbaar zou zijn dat het kabinet zou gaan vallen.

Hoe het ook zij, het onderlinge vertrouwen in de coalitie kan nog wel een impulsje gebruiken.

Agenda

De Tweede Kamer spreekt dinsdag in eerste termijn over een initiatiefwet van de SGP en enkele andere fracties om Nederland te laten voldoen aan de NAVO-norm om minimaal 2 procent van het bbp aan defensie te besteden. Dinsdagavond en donderdag overdag staat de begroting van Infrastructuur op de agenda. Woensdag overdag en donderdagavond bespreekt de Kamer de begroting van Binnenlandse Zaken. Woensdagavond behandelt de Kamer de begroting van Algemene Zaken en die van het kabinet van de Koning.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer