Economie
Duitsland gaat meer werkvergunningen aan arbeiders India geven

Duitsland is van plan veel meer werkvergunningen te geven aan arbeidsmigranten uit India om de nijpende personeelstekorten in de Duitse economie tegen te gaan. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Indiase premier Narendra Modi afgesproken. Scholz is momenteel op bezoek in India om te praten over de economische banden tussen de twee landen.

ANP

Berlijn wil het aantal jaarlijkse werkvergunningen aan Indiase arbeidsmigranten verhogen van 20.000 naar 90.000. „De boodschap is dat Duitsland openstaat voor geschoolde arbeiders”, aldus Scholz bij de ontmoeting met Modi in New Delhi. Duitsland had eerder al beloofd procedures rond Indiase visumaanvragen minder bureaucratisch te maken en Indiase beroepsopleidingen te erkennen. De twee landen hebben twee jaar geleden ook al afspraken gemaakt rond de komst van studenten uit India naar Duitsland.

Modi zei dat de deal zal leiden tot economische vooruitgang voor beide landen. „Als Indiase dynamiek en Duitse precisie samenkomen, als Duitse ingenieurskunde en Indiase innovatie samenkomen, dan komt er een betere toekomst voor de regio Indo-Pacific en de gehele wereld”, aldus de premier.

De vakkrachten uit India moeten gaan werken in onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen zoals bejaardentehuizen en in de IT-sector. Het is al het derde bezoek van Scholz aan India, de op vier na grootste economie van de wereld met 1,4 miljard inwoners, in twee jaar tijd. Bij zijn bezoek werd hij vergezeld door een grote delegatie uit het Duitse bedrijfsleven en minister van Economische Zaken Robert Habeck. Scholz gaat zaterdagavond weer terug naar Duitsland.

Er werden ook afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie, onderzoek en defensie. Verder werd gepraat over een vrijhandelsakkoord tussen India en de Europese Unie.

Door de toenemende vergrijzing worden de personeelstekorten in Duitsland steeds groter en dat kost de grootste economie van Europa vele miljarden aan verloren productie. Het Duitse bedrijfsleven heeft geregeld grote zorgen geuit over die tekorten aan vakkrachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer