EconomieZorg

Een mantelzorgwoning in de tuin is voor veel mensen best een optie

Je ouders of andere naasten mantelzorg verlenen is makkelijker als ze in de achtertuin van je huis wonen. Maar mensen zien op tegen het geregel en de kosten.

Martijn Roessingh, Trouw
25 October 2024 14:50

Huub en Betsie Niessen hebben op hun eigen terrein in het Limburgse Asenray een mantelzorgwoning kunnen bouwen. Hun dochter is als mantelzorger in hun oorspronkelijke woning op hetzelfde perceel gaan wonen. beeld ANP, Roger Dohmen
Huub en Betsie Niessen hebben op hun eigen terrein in het Limburgse Asenray een mantelzorgwoning kunnen bouwen. Hun dochter is als mantelzorger in hun oorspronkelijke woning op hetzelfde perceel gaan wonen. beeld ANP, Roger Dohmen

Je hebt er een tuin voor nodig, geld, en de capaciteit om administratieve hobbels te overwinnen. Maar een vrij grote groep mensen die daarover beschikt ziet het als een serieuze optie om op den duur een mantelzorgwoning te plaatsen voor ouders, partner of anderen in hun omgeving die hulp behoeven. Zodat zij zelf en hun naasten toch enige privacy behouden, terwijl de zorg makkelijker is te regelen.

In totaal kunnen in Nederland mogelijk wel 100.000 mantelzorgwoningen worden geplaatst, concludeert Achmea na een onderzoek dat de verzekeraar uitvoerde in samenwerking met MantelzorgNL en ZorgSaamWonen. Zo’n woning is een cabine van enige tientallen vierkante meters, die in zijn geheel bij een huis kan worden gezet, al dan niet tijdelijk. Als je ze koopt zijn ze zo’n 60.000 tot 90.000 euro per stuk, maar ze zijn ook te huur.

Meer dan 60 procent van de ondervraagden waardeert het concept, blijkt uit het onderzoek. Het gaat om 45-plussers die verspreid wonen in Nederland, en hoe ouder, hoe meer ze het zien zitten. Dat het concept aanspreekt wil niet zeggen dat de ondervraagden ook willen overgaan tot plaatsing. Ze hebben bijvoorbeeld niet allemaal een tuin bij hun huis die groot genoeg is of ze vrezen dat de mantelzorg slecht te combineren valt met werk (ongeveer een derde van de ondervraagden) of het privéleven (ongeveer een kwart).

Als belangrijkste nadelen gelden de mogelijk hoge kosten, de verminderde privacy en de angst voor het geregel. Niet alleen bij het plaatsen van de mantelzorgwoning zelf, maar ook bij bijvoorbeeld het regelen van thuiszorg, mocht dat nodig blijken. Men is bang dat anders de mantelzorg later te zwaar wordt. Een kwart van de iets oudere respondenten benoemt in het verlengde daarvan als belangrijk nadeel dat ze hun naasten niet willen belasten met de zorg.

Toch, zegt Achmea, zou bijna vier op de tien ondervraagden van wie de tuin groter is dan 50 vierkante meter, bereid zijn de komende tien jaar een mantelzorgwoning te plaatsen. Waarbij de betrokkenen als grootste pluspunt zien: de nabijheid van de naaste die hulpbehoevend is.

Als je alleen kijkt naar mensen van wie de tuin groter is dan 80 vierkante meter, betekent dit volgens de onderzoekers dat er op termijn 100.000 mantelzorgwoningen kunnen worden geplaatst. En dus meer als je ook de categorie 50 tot 80 vierkante meter meerekent.

Dan moet het alleen wel soepel gaan met vergunningen, of de vergunningsplicht moet worden geschrapt waar die lokaal bestaat, stellen de onderzoekers. Ook moet de plaatsing bijvoorbeeld geen invloed hebben op toeslagen of belastingen, wat wil zeggen dat het hebben van een mantelzorgwoning niet wordt gezien als samenwonen, met alle gevolgen van dien.

Meer over
Mantelzorg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer