Economie
Mijnbouwer BHP koopt rechtszaak rond dambreuk Brazilië af

Mijnbouwer BHP heeft de rechtszaak rond de dambreuk bij een ijzerertsmijn in Brazilië in 2015 afgekocht. Het Australische bedrijf meldt een schikking van 170 miljard Braziliaanse real (ongeveer 28 miljard euro) te hebben getroffen met de overheid van het Zuid-Amerikaanse land.

ANP

Het bedrag is een schadevergoeding voor het repareren van de dam. De instorting van die dam leidde tot een van de ergste milieurampen in het land. Daarbij kwamen zo’n twintig mensen om het leven en overstroomden tientallen steden.

De dam was bedoeld om afval uit de mijn tegen te houden. De mijn is eigendom van Samarco, een joint venture van BHP en de Braziliaanse mijnbouwer Vale. Dat zijn twee van de grootste mijnbouwers ter wereld.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva was aanwezig bij de ondertekening van de schadevergoeding in de hoofdstad Brasilia. Hij verklaarde te hopen dat mijnbouwbedrijven lessen hebben geleerd van de ramp. De president zei dat het voorkomen van de ramp namelijk veel minder had gekost.

Er loopt nog wel een andere civiele zaak bij een Britse rechtbank, van meer dan 620.000 klagers. Daar zijn ook tientallen Braziliaanse gemeentes bij betrokken. In die zaak wordt om een miljardenschadevergoeding gevraagd van BHP en Vale.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer