Binnenland
Celstraf voor jurist die nabestaanden Ridderhof Alphen bijstond

Een jurist die nabestaanden bijstond van het schietincident in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf voor het vervalsen van handtekeningen. De rechtbank in Den Haag legt Orlando K. een celstraf van tien maanden op, waarvan vier voorwaardelijk.

ANP

K. behartigde aanvankelijk de belangen van enkele nabestaanden van de schietpartij in het winkelcentrum, waar de 24-jarige Tristan van der V. zes mensen doodschoot. Tientallen anderen raakten gewond. Daarna schoot de dader, die kampte met psychische problemen, zichzelf dood.

K. vervalste handtekeningen op documenten van de nabestaanden die schadeclaims indienden bij de Nederlandse staat, nadat deze nabestaanden in 2021 hun overeenkomsten met de verdachte hadden opgezegd. Hij verdubbelde zijn vergoeding. De rechtbank oordeelt „dat de verdachte zijn eigen financiële gewin vooropstelde”.

„De rechtbank neemt het hem in het bijzonder kwalijk dat hij de personen die als slachtoffers van het schietincident in Alphen aan den Rijn zijn juridische bijstand hadden ingeroepen, door zijn handelwijze opnieuw heeft geslachtofferd. Verder gaf hij geen openheid van zaken tijdens het onderzoek en nam hij geen enkele verantwoordelijkheid richting deze personen.”

De rechtbank noemt het „uiterst laakbaar” dat K. valselijk opgemaakte documenten in een gerechtelijke procedure heeft gebruikt. Hij heeft daarmee het vertrouwen in de beroepsgroep geschaad, stelt de rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer