Binnenland
Psycholoog in beroep tegen veroordeling in verband met zelfdoding

Psycholoog Wim van Dijk gaat in beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Den Bosch wegens het verstrekken van antibraakmiddelen zonder vergunning aan mensen met een wens tot zelfdoding. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden plus een taakstraf van 40 uur voor het overtreden van de geneesmiddelenwet.

ANP

Van Dijk heeft bekend dat hij mensen op hun verzoek en na een gesprek pakketjes meegaf met daarin het dodelijke ‘middel X’ en een antibraakmiddel. Hij werd echter niet vervolgd voor verboden hulp bij zelfdoding, omdat de politie geen enkel sterfgeval in verband heeft gebracht met de door hem geleverde middelen.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder weten zich in het vonnis van de rechtbank te kunnen vinden, met name omdat de rechtbank oordeelde dat de strafzaak onlosmakelijk verbonden is met hulp bij zelfdoding. Het antibraakmiddel gold immers als essentieel onderdeel van het setje met middel X.

Van Dijk vindt dat „de onjuiste en onethische euthanasiewetgeving die tot zijn daad heeft geleid, in het vonnis onvoldoende tot niet is meegewogen”, zo liet hij vrijdag weten. Hij vindt ook dat hem ten onrechte is verweten dat hij onzorgvuldig en lichtzinnig heeft gehandeld. Dit tast zijn integriteit en beroepseer aan, vindt hij, en dat wil hij niet accepteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer