Binnenland
Schoof: geen mensen terug naar Syrië met negatief ambtsbericht

Het kabinet zal Syriërs niet terugsturen als uit onderzoek blijkt dat delen van het Arabische land niet veilig zijn. Dat zei premier Dick Schoof na de ministerraad. De coalitie wil Syrische asielzoekers terugsturen als delen van het land waar al jaren een burgeroorlog woedt, veilig blijken te zijn.

ANP

Om het besluit te nemen moet het ministerie van Buitenlandse Zaken een ambtsbericht opstellen. Dat is normaliter een langdurig proces, maar een versneld ambtsbericht moet nog dit jaar worden uitgebracht. Dat document wordt onafhankelijk samengesteld en zal duidelijk maken of delen van het land veilig zijn.

„Nou, laat helder zijn dat als het ambtsbericht geen aanleiding geeft om een gebied veilig te verklaren, je niet een gebied politiek veilig kan verklaren”, zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie.

Als het versnelde ambtsbericht negatief voor het kabinet uitvalt, betekent het niet dat de maatregel van tafel is, aldus de minister-president. Zodra delen van Syrië later alsnog veilig worden verklaard, wil het kabinet het beleid doorzetten. Het kabinet heeft de indruk „dat sommige gebieden van Syrië wel degelijk veilig zijn”.

Volgens hem kijken momenteel meer EU-landen of Syrië deels veilig is om asielzoekers terug te sturen. Het Europees Hof van Justitie oordeelde deze maand dat mensen niet kunnen worden teruggestuurd als slechts delen van het herkomstland veilig zijn. Het kabinet kijkt anders naar deze uitspraak, zei de premier. Hij gaat ervan uit dat de uitspraak geen beletsel vormt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer