Binnenland
Huisarts bestraft voor mishandeling partners

De rechtbank in Lelystad heeft vrijdag de 39-jarige huisarts Jim de V. veroordeeld tot een deels voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van zestig uur voor het mishandelen van zijn ex-vrouw en zijn huidige partner. Bij de mishandeling van zijn ex-vrouw heeft hij misbruik gemaakt van zijn positie als huisarts, oordeelt de rechtbank.

ANP

Volgens de rechtbank heeft de man zijn ex in 2021 maandenlang geschopt, geslagen en geduwd. Ook heeft hij psychisch geweld tegen de vrouw gebruikt, onder meer door haar ADHD-medicatie te laten slikken terwijl zij geen ADHD heeft. Hij dreigde met zelfmoord en zou psychische problemen opnemen in haar medisch dossier, wat hij kon doen als huisarts. De V. was destijds huisarts in Naarden, het paar lag in scheiding. De man is inmiddels weer aan het werk als waarnemend huisarts bij verschillende praktijken.

Tijdens de zitting twee weken geleden bekeek de rechtbank een video, opgenomen door De V., waarop is te zien dat de man zijn huidige partner een klap in het gezicht geeft. Op die zitting weigerde De V. vragen te beantwoorden.

„Uit het dossier komt een zorgelijk beeld naar voren van intieme terreur tegen beide vrouwen”, aldus de rechtbank. „Huiselijk geweld dat wordt gekenmerkt door een patroon van controle en dwang door het intimideren, vernederen en gebruiken van fysiek geweld richting de partner.”

De opgelegde celstraf (250 dagen waarvan 141 dagen voorwaardelijk) is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De V. heeft 109 dagen in voorarrest gezeten, dus hij hoeft niet terug naar de gevangenis. De officier had een taakstraf van 120 uur geëist, maar omdat de rechter minder feiten bewezen verklaart, pakt deze lager uit.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de narcistische persoonlijkheidsstoornis die deskundigen bij hem hebben geconstateerd. Hij moet van de rechter verplicht meewerken aan het behandelen daarvan. Ook krijgt hij een contactverbod met zijn ex-vrouw opgelegd en mag hij niet in de buurt van haar woning komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer