Binnenland
Uitermark: randen wet niet opgezocht met pakket asielmaatregelen

De coalitie en het kabinet zoeken de randen van de wet niet op met het pakket asielmaatregelen waar de ministerraad vrijdagmiddag mee heeft ingestemd, vindt NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). De bewindsvrouw was achter de schermen een van de critici van de crisiswet die nu van tafel is en wordt vervangen door een spoedwet.

ANP

Als de wet door asielminister Marjolein Faber wordt uitgewerkt zal Uitermark „zeker veel oog” hebben voor de uitvoerbaarheid. Als minister van Binnenlandse Zaken is het ook haar verantwoordelijkheid om in de gaten te houden of de grondrechten worden gerespecteerd.

De bewindsvrouw is complimenteus richting interim-partijleider Nicolien van Vroonhoven (NSC). In de onderhandelingen over het pakket met PVV en later ook VVD en BBB heeft zij het „ontzettend knap gedaan”, vindt Uitermark. Ze vindt het ook goed dat de partijen zijn gaan praten toen bleek dat NSC veel moeite had met de asielnoodwet, terwijl PVV hieraan vast bleef houden.

Experts op het gebied van asielrecht stelden eerder al dat de plannen voor versoberen van gezinshereniging kunnen stuiten op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, hoewel deze waarschijnlijk wel haalbaar zijn volgens regelgeving van de Europese Unie. Mogelijk staat dat verdrag niet toe dat volwassen kinderen of ongehuwde partners buiten het gezin worden gehouden en zijn de plannen daarmee alsnog niet uitvoerbaar, aldus Lynn Hillary (Universiteit van Amsterdam) en asieladvocaat Wil Eikelboom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer