Binnenland
Brekelmans: zeker 1500 Noord-Koreaanse militairen in Rusland

Er zijn „ten minste” 1500 Noord-Koreaanse militairen in Rusland aangekomen, bevestigt minister Ruben Brekelmans van Defensie. Het zouden er volgens hem ook meer kunnen zijn. Het gaat met name om speciale eenheden die naar verwachting in eerste instantie zullen worden ingezet in de Russische grensregio Koersk, zegt hij.

ANP

Het Westen kan dit niet accepteren en moet volgens de bewindsman met een „passend antwoord” komen. „Dit is een duidelijke escalatie.” Rusland wil met de inzet van de Noord-Koreanen uitvinden hoe het Westen reageert en „hoe effectief” de Noord-Koreanen zijn, aldus Brekelmans kort voor aanvang van de ministerraad.

De komst van de Noord-Koreanen baart hem „grote zorgen”. Hij wil niet speculeren op de reactie van het Westen. Daarover wordt nog overlegd. Brekelmans wijst er wel op dat het best ingewikkeld wordt om stappen tegen Noord-Korea te nemen, omdat er al zoveel sancties tegen dat land van kracht zijn. „Maar er zal een heel duidelijk signaal moeten komen.”

Na Koersk worden de Noord-Koreanen waarschijnlijk ook op andere plekken ingezet, denkt de minister. „Dat zal ook afhangen van onze reactie.” Oekraïense militairen bezetten de regio Koersk begin augustus. Dat was een grote verrassing voor het Kremlin. Inmiddels worden de Oekraïners teruggedrongen, maar volgens president Volodymyr Zelensky van Oekraïne houden zijn troepen daar stand.

Volgens Kyiv zijn al meer dan 12.000 Noord-Koreaanse militairen in Rusland gearriveerd. Zuid-Korea schatte eerder dat zo’n 3000 militairen zijn overgebracht. Moskou en Pyongyang tekenden deze zomer een alomvattend strategisch partnerschap. De Russische president Vladimir Poetin vindt een eventuele inzet van Noord-Koreaanse troepen een zaak van Moskou, liet hij weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer