Binnenland
Overijssel opent regelingen om boerenbedrijven te verduurzamen

De provincie Overijssel heeft financiële regelingen opgezet om boeren te helpen hun bedrijven te verduurzamen. De provincie presenteerde vrijdag vier opties; in het voorjaar komen daar meer regelingen bij. Overijssel gebruikt hiervoor de 234 miljoen euro die het van het Rijk heeft ontvangen voor de aanpak van het landelijk gebied.

ANP

Zo kunnen boeren die eiwitrijke gewassen als sojabonen en erwten telen, een vergoeding krijgen van 600 euro per hectare. Voor zogeheten biobased gewassen als vezelhennep, vlas en riet - die in de bouw worden gebruikt - ontvangen de agrariërs tussen de 600 en 900 euro per hectare. Ook biedt Overijssel een vergoeding aan voor het planten van bomen op landbouwgrond en start komende week een regeling voor melkveeboeren die willen omschakelen naar een biologisch bedrijf.

„Dit geeft boeren de steun die ze nu nodig hebben. Hoewel we niet in één keer alle uitdagingen kunnen oplossen, zetten we hiermee een stevige stap vooruit”, aldus de betrokken gedeputeerden Maurits von Martels (BBB) en Gert Harm ten Bolscher (SGP). Volgend jaar breidt Overijssel de regelingen uit, met onder meer een subsidie voor technische innovaties die leiden tot minder uitstoot en verbetering van het dierenwelzijn. Ook komt er een financiële bonus voor boeren die bepaalde doelen halen.

Alle provincies hebben in de afgelopen jaren plannen gemaakt om via een gebiedsgerichte aanpak de landelijke opgaven op het gebied van onder meer water, natuur, klimaat en stikstof te halen. De nieuwe minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) besloot enkele maanden geleden echter om het Nationaal Programma Landelijk Gebied te schrappen. Ook het transitiefonds, waarin ruim 20 miljard euro zou komen om de plannen te financieren, verdween. Provincies ontvingen nog wel gezamenlijk zo’n 1,5 miljard euro om hun meest concrete en kansrijke projecten te financieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer