Economie
Signify verkoopt minder lampen, maar ziet winst stijgen

Verlichtingsbedrijf Signify heeft in de afgelopen drie maanden minder lampen verkocht, maar wel meer winst weten te maken. De voormalige lampentak van Philips had vooral last van zwakke vraag naar verlichting in China en ook de Europese professionele verlichtingsmarkt liet het afweten. „Zo veel tegenwind in China was een verrassing voor ons”, zegt Signify-topman Eric Rondolat.

ANP

Volgens Rondolat is verlichting een van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt als het economisch minder gaat. „Verlichting is simpelweg het makkelijkst om te schrappen in een bouwproject”, legt de Frans-Italiaanse topman uit.

Tegelijkertijd wist Signify wel de kosten met bijna 100 miljoen euro te drukken, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zo zijn er sinds vorig jaar ruim 2000 mensen ontslagen, waarvan een groot deel in Nederland. Een woordvoerder van Signify laat weten dat de ontslagronde voltooid is en dat er ook weer seizoensgebonden banen bij kunnen komen.

De verkoopcijfers van Signify laten al kwartalen op rij krimp zien, hoewel het tempo daarvan langzaam afneemt. De omzet daalde in de afgelopen drie maanden met bijna 7 procent, maar zonder de Chinese en de Europese professionele markt meegerekend komt de daling op 1,3 procent uit. De winst bedroeg dit kwartaal 108 miljoen euro.

Vooral de tak waar Signify traditionele verlichtingsvormen zoals gloeilampen maakt, kromp flink. In de afgelopen drie maanden daalde de omzet daar met bijna 30 procent. Hoewel Signify die tak bewust wil afbouwen en wil focussen op duurzamere verlichtingsvormen, daalde de omzet vooral hard door het EU-verbod op TL-verlichting. Tegelijkertijd zag Signify wel herstel in landbouwverlichting, daar leeft de vraag weer op.

Rondolat verwacht dat het huidige kwartaal er vergelijkbaar uit gaat zien voor Signify.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer