Buitenland
Turkije zegt dader aanslag geïdentificeerd te hebben

De Turkse binnenlandminister zegt dat een dader van de terroristische aanslag op lucht- en ruimtevaartonderneming TUSAS bij Ankara is geïdentificeerd en dat hij lid was van de extremistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het was volgens minister Ali Yerlikaya de terrorist Ali Orek die een schuilnaam had bij de PKK, Rojger. Zijn medeplichtige, een vrouw, is nog niet geïdentificeerd. Beiden zijn gedood toen ze met vuurwapens een aanslag op een vestiging van het staatsbedrijf Turkish Aerospace Industries pleegden. Daarbij vielen vijf doden en raakten 22 mensen gewond, melden Turkse media. Veertien gewonden zouden nog steeds in ziekenhuizen liggen.

ANP

Turkije heeft snel gereageerd met nieuwe luchtaanvallen op tientallen doelen in Irak en Syrië die gelinkt worden aan de PKK. De veiligheidsmaatregelen op luchthavens in Turkije zijn naar aanleiding van de aanslag verscherpt, melden Turkse media. Alle voertuigen die vertrekken van een luchthavencomplex of die ernaartoe rijden, worden doorzocht berichtten media in Istanbul.

Toevallig kreeg de gevangen zittende PKK-oprichter en -leider Abdullah Öcalan woensdag voor het eerst sinds maart 2020 familiebezoek in de gevangenis op een eiland in de Zee van Marmara. Hij zit al sinds 1999 vrijwel geïsoleerd in een gevangenis op het eiland Imrali, 60 kilometer ten zuidwesten van Istanbul. Hij mag zelden bezoek ontvangen. Öcalan richtte de PKK in 1978 op als een marxistisch-leninistische beweging die zich met veel persoonsverheerlijking voor de partijleider inzet voor de Koerdische nationalistische zaak.

De PKK ging in 1984 ook met geweld naar een Koerdische staat streven. Tienduizenden levens gingen sindsdien verloren in de strijd van de PKK tegen de Turkse staat. In 2006 keerde Öcalan zich van de gewapende strijd af. Ankara stelt dat de beweging terroristisch is. Dat vinden veel andere landen ook. Öcalan werd begin 1999 in Kenia gearresteerd. Het is Öcalan en de Turkse regering nog niet gelukt om toenadering te zoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer