Buitenland
Mogelijk entreegeld voor Notre-Dame in Parijs buiten kerkdienst

De Franse minister van Cultuur, Rachida Dati, heeft voorgesteld entree te heffen van 5 euro per persoon voor een bezoek aan de wereldberoemde kathedraal Notre-Dame van Parijs. De kerk werd zwaar beschadigd bij een brand in 2019 en gaat na lange restauratiewerkzaamheden 7 december weer open. Er wordt een week van feestelijke heropeningsceremonies voorbereid. Het plan van Dati stuitte op kritiek, want onder de bezoekers zijn ook kerkgangers. Dati heeft toen snel verzekerd dat mensen die naar de mis gaan geen entreegeld hoeven te betalen.

ANP

Dati vindt dat uitsluitend toeristen die de cultuurschat komen bewonderen entree moeten betalen. Ze denkt dat dit 75 miljoen euro per jaar kan opleveren. De hele opbrengst gaat naar restauratiewerkzaamheden van kerken in heel het land. De Notre-Dame kan volgens de minister dan „alle kerken van Parijs en in de rest van het land redden”. In Frankrijk wordt er over het algemeen geen entree geheven voor bezoek aan kerken, maar Dati wil dat in de Notre-Dame veranderen.

Dati wil met prijsverhogingen ook meer geld halen bij bezoekers van bekende trekpleisters zoals het Louvre in Parijs. Burgers uit de Europese Unie zullen in haar plannen worden ontzien, maar toeristen van buiten de EU moeten volgens haar straks meer entreegeld betalen. Een toegangskaartje voor het Louvre is nu 22 euro, maar er zijn veel uitzonderingen. Zo is het bezoek van iemand jonger dan 18 jaar gratis en zelfs tot 26 jaar is het bezoek gratis voor mensen die in de Europese Economische Ruimte - dertig Europese landen - wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer