Buitenland
Mensenrechtenprijs EU naar oppositiekandidaten Venezuela

Twee leiders van de democratische oppositie in Venezuela krijgen de Sacharovprijs, de jaarlijkse mensenrechtenprijs van het Europees Parlement

ANP

Dat heeft Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola bekendgemaakt na overleg met de fractievoorzitters over de genomineerden.

Metsola zei dat María Corina Machado en de Venezolaanse presidentskandidaat Edmundo González Urrutia de prijs krijgen voor „hun moedige strijd om de vrijheid en democratie in Venezuela te herstellen”.

Tijdens de verkiezingen in Venezuela afgelopen zomer werden beide oppositiekandidaten buitenspel gezet. Nicolás Maduro wist door verkiezingsfraude een tweede termijn als president af te dwingen.

Maar Machado en Urrutia hebben „in hun zoektocht naar een eerlijke, vrije en vreedzame machtsoverdracht onbevreesd de waarden hooggehouden die miljoenen Venezolanen en het Europees Parlement zo dierbaar zijn: gerechtigheid, democratie en de rechtsstaat”, aldus Metsola in een verklaring.

Urrutia schrijft op X „vereerd en dankbaar” te zijn. Hij ziet de onderscheiding als een teken van „diepgaande solidariteit van de Europese volkeren met het Venezolaanse volk en zijn strijd voor het herstel van de democratie”. Maar volgens Urrutia blijft de regering van Maduro mensenrechten schenden en is het aantal politieke gevangenen de laatste maanden flink opgelopen. „De strijd is nog niet voorbij.”

De Sacharovprijs wordt op 18 december uitgereikt.

Machado kreeg in september ook al de Václav Havel-prijs voor de mensenrechten, die wordt uitgereikt door de Raad van Europa, de verdragsorganisatie rond mensenrechten waaraan 46 Europese landen meedoen en die los staat van de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer