Buitenland
VN-chef Guterres pleit op top in Rusland voor vrede in Oekraïne

VN-chef António Guterres heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland voor de topconferentie van de zogeheten BRICS-landen gezegd dat er in Oekraïne vrede moet komen. Die vrede moet volgens de secretaris-generaal rechtvaardig zijn en in lijn met internationale wetgeving en resoluties en het handvest van de Verenigde Naties. Ook riep hij op tot vrede in Gaza, Libanon en Soedan.

ANP

„Meneer de secretaris-generaal zei dat we allemaal als een grote familie moeten samenleven”, merkte de Russische president Vladimir Poetin vervolgens op. „Maar helaas zijn in families vaak ruzies, schandalen, verdeling van bezittingen en soms zelfs vechtpartijen”, aldus Poetin die aangaf dat BRICS bedoeld is voor het scheppen van onder meer een „gunstig klimaat in ons gemeenschappelijk huis”.

De leiders van de BRICS-landen zijn bijeen in het Russische Kazan. Naast Rusland maken ook Brazilië, India, China, Iran en nog andere niet-westerse landen deel uit van de groep. Dat ook Guterres de top bijwoont en voor het eerst in ruim twee jaar Rusland weer bezoekt, wordt fel bekritiseerd door Kyiv. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp zei Guterres’ bezoek ook kwalijk te vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer