Onderwijs & opvoedingVerklaring rechts-extremisme
Honderden christelijke leiders ondertekenen verklaring: „Evangelie en extreemrechts gaan niet samen”

In de verklaring ”Evangelie en extreemrechts gedachtegoed gaan niet samen” stellen honderden christelijke leiders dat vanuit „de overtuiging dat alle mensen gelijkwaardig zijn”, de christelijke boodschap niet samen kan gaan met extreemrechts gedachtegoed.

Redactie kerk
Initiatiefnemer en directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer. beeld Micha Nederland, Lies Brons
Initiatiefnemer en directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer. beeld Micha Nederland, Lies Brons

De vrijdag verschenen verklaring is opgesteld door een groep predikanten in samenwerking met de stichting Micha Nederland. De ondertekenaars benadrukken het „pijnlijke” verleden van de kerk, waarin meer dan eens „te lang” gezwegen is over onrecht, aldus Bart Bolhuis, projectleider van Micha Nederland. De verklaring betoogt dat de gedachte van „eigen volk eerst” onmogelijk kan samengaan met een Bijbelse boodschap van naastenliefde.

Initiatiefnemer en predikant ds. Folkert de Jong had gehoopt dat de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland zelf al ,met een duidelijk geluid" zou komen, zoals ook in naburige landen (Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk) is gebeurd. „Kunnen we volharden in het preken van onvoorwaardelijke liefde en menswaardigheid in een tijd waarin de haatkrachten steeds sterker lijken te worden en, ook binnen de kerk, steeds meer normaal gevonden worden?”

Bart Bolhuis, projectleider van stichting Micha Nederland. beeld Hanno de Vries

Initiatiefnemer en directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer: „Ik merkte dat er breed een verlangen was om stelling te nemen rondom deze thematiek. Met het uitbrengen van deze verklaring hopen we het gesprek te starten, daarnaast bieden we via onze website praktische tips om dit thema bespreekbaar te maken in lokale kerken en gemeenschappen. Ons verlangen is dat kerken oefenplaatsen zijn voor de noodzakelijke gesprekken over racisme en discriminatie.”

De verklaring is ondertekend door onder anderen prof. dr. Stefan Paas, prof. dr. Willem J. Ouweneel en ds. Willem van ’t Spijker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer