Buitenland
Vaticaan en China verlengen afspraken over benoeming bisschoppen

China en het Vaticaan hebben hun omstreden deal over de benoeming van bisschoppen verlengd. In 2018 sloten ze een akkoord dat een einde maakte aan een decennialang conflict over de status van de kerk in China, maar de precieze inhoud van de afspraak is nog altijd geheim. Tegenstanders vrezen dat het Vaticaan met de overeenkomst te veel macht uit handen heeft gegeven aan Beijing.

ANP

Normaal gesproken heeft de paus als hoofd van de katholieke kerk het alleenrecht bisschoppen te benoemen, maar de overheid in het communistische China wilde sterk de controle houden over religies in het land. De katholieken die trouw bleven aan de paus moesten daarom in het geheim hun geloof uitoefenen.

Met de deal van zes jaar geleden zijn de banden tussen Beijing en het Vaticaan hersteld. Maar critici zeggen dat de overeenkomst te veel invloed geeft aan de Chinese autoriteiten, die inspraak zouden hebben in de benoemingen van bisschoppen. Het Vaticaan benadrukt dat de paus het laatste woord behoudt over wie bisschop wordt in China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer