OpinieCommentaar
Westen moet Poetins acties stoppen

De Duitse en Britse geheime diensten zien een grote toename van Russische spionage- en sabotageactiviteiten. De vraag is of de inlichtingendiensten voldoende bewapend zijn om de hybride oorlogsvoering vanuit Rusland het hoofd te bieden.

Poetin heeft het gemunt op landen die Oekraïne steunen. Dat gebeurt steeds openlijker.  beeld EPA, Mikhail Metzel
Poetin heeft het gemunt op landen die Oekraïne steunen. Dat gebeurt steeds openlijker. beeld EPA, Mikhail Metzel

Maandag spraken de hoofden van de drie Duitse inlichtingendiensten in een hoorzitting van de Bondsdag alarmerende woorden over acties van Rusland. Thomas Haldenwang, het hoofd van de Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, zei dat er meer en steeds agressievere acties vanuit Rusland worden geregistreerd. „Het Kremlin ziet het Westen en daarmee ook Duitsland als tegenstander”, sprak Bruno Kahl van de Duitse inlichtingendienst BND.

De dag daarvoor had Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, gewaarschuwd voor groeiende gevaren door Russische geheime activiteiten in Duitsland. „We zien dat het Poetinregime steeds agressiever ageert”, zei de SPD-politicus in een interview met het Handelsblatt.

De Britse geheime dienst waarschuwde vorige week al voor acties van de Russische geheime dienst. Ken McCallum, het hoofd van de Britse inlichtingendienst, zei dat het Kremlin bezig is „chaos te creëren in het Verenigd Koninkrijk en in Europa”. Hij wees daarbij op een duidelijke toename van brandstichtingen en andere sabotageacties „die met toenemende roekeloosheid worden uitgevoerd”.

Afgelopen zomer al berichtte de Amerikaanse tv-zender CNN dat Rusland mogelijk een moordaanslag plande op de directeur van het Duitse defensieconcern Rheinmetall, Armin Papperger. De Amerikanen waarschuwden Duitsland, waarop de aanslag werd verijdeld.

En een paar maanden geleden ontsnapte Duitsland ternauwernood aan een bloedige aanslag, toen een brandbom op het vliegveld van Leipzig explodeerde. De bom had moeten afgaan in de lucht, maar het toestel dat het pakket had moeten meenemen, had vertraging. Het weekblad Der Spiegel meldde dat de actie „vermoedelijk het werk was van undercover opererende Russische daders”.

Poetin heeft het gemunt op landen die Oekraïne steunen. Dat gebeurt steeds openlijker. Moeten deze landen dit over hun kant laten gaan? In de Bondsdag kwam maandag de vraag aan de orde of de inlichtingendiensten voldoende bewapend zijn om de hybride oorlogsvoering vanuit Rusland het hoofd te bieden. Er klonk geen duidelijk ja van de inlichtingenchefs. Ze attendeerden erop dat er te veel gaten in de verdediging tegen Russische aanvallen zitten. Die moeten zo snel mogelijk worden gedicht. Zo vroegen de leden van de Bondsdag naar de wet te kijken om hun meer bevoegdheden te geven. Dit is natuurlijk een gevoelig punt, omdat dit er toe kan leiden dat de vrijheden van de burgers in het gedrang komen.

Moeten Duitsland, Groot-Brittannië en andere westerse landen Poetin dan maar bestrijden met beperkte middelen? Het heeft geen nut alleen maar te stellen dat het leger en de inlichtingendiensten van levensbelang zijn. Wie dat zegt, moet ze ook de instrumenten verschaffen.

Poetins acties vragen sowieso om een reactie. In zijn persoon heeft het Westen te maken met iemand die niets moet hebben van een rechtsstaat en vrijheid en democratie. Het gevaar van Russische aanvallen is reëel en groeit, en het vormt een bedreiging voor de burgers in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer