Economie
ASML verder omlaag op Damrak na grootste koersval sinds 1998

ASML ging woensdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs en verloor 5,5 procent. De chipmachinemaker kelderde een dag eerder bijna 16 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds 1998. De koersval volgde op tegenvallende kwartaalcijfers, die door een technische fout een dag te vroeg werden gepubliceerd.

ANP

Uit de cijfers bleek dat ASML afgelopen kwartaal veel minder nieuwe orders heeft ontvangen dan verwacht. Ook schroefde het bedrijf de omzetverwachting voor volgend jaar terug. ASML zal de resultaten later op de dag nog toelichten. Analisten van Degroof Petercam verlaagden het koersdoel voor ASML flink, maar handhaafden wel het koopadvies.

Branchegenoten ASMI en Besi, die dinsdag mee omlaag werden gesleept door ASML, zakten nu ruim 2 procent. De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 894,08 punten. De hoofdindex zakte een dag eerder al 2,5 procent door de zware koersverliezen in de chipsector en sloot voor het eerst sinds 20 september onder de 900 punten.

De MidKap verloor 0,8 procent tot 894,24 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. Londen klom 0,7 procent. De Britse inflatie is in september afgekoeld tot 1,7 procent en ligt daarmee voor het eerst in drie jaar onder de doelstelling van 2 procent. Dit voedt de speculatie dat de Bank of England de rente volgende maand verder gaat verlagen.

Just Eat Takeaway daalde 3,5 procent bij de middelgrote fondsen. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontving in het derde kwartaal minder bestellingen dan een jaar eerder. Die daling was te zien in alle regio’s waar het bedrijf actief is. Volgens topman Jitse Groen ligt het bedrijf mede dankzij kostenbesparingen wel op schema om de doelstellingen voor dit jaar te halen.

Alfen daalde 1,7 procent. Analisten van Berenberg en Deutsche Bank verlaagden hun koersdoelen voor het aandeel. Dinsdag zakte de laadpalenmaker al 5,5 procent na aankondiging 15 procent van de banen te schrappen.

Luxeconcern LVMH zakte 6 procent in Parijs. De Franse eigenaar van Louis Vuitton en Christian Dior zag de omzet afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie dalen door zwakke verkopen in Japan en China.

De euro was 1,0880 dollar waard, tegen 1,0905 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 70,88 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 74,48 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer