Economie
Tegenstanders biomassa blij met schrappen grote centrale Diemen

Critici van het gebruik van biomassa reageren verheugd op het besluit van Vattenfall om definitief te stoppen met de bouw van een grote biomassacentrale in Diemen. Het energiebedrijf heeft besloten het plan voor de warmtecentrale niet door te zetten. In plaats van houtpellets wil Vattenfall kijken naar geothermie, restwarmte en waterstof om woningen in de omgeving te verwarmen.

ANP

Voorzitter Fenna Swart van Comité Schone Lucht (CSL) noemt het besluit „een geweldige overwinning voor de natuur, bossen en onze luchtkwaliteit”. Ze voegt eraan toe dat het comité blijft strijden tegen biomassa. Swart voorziet nog een grote toename van gesubsidieerd biomassagebruik, omdat de combinatie met afvang en opslag van CO2 de laatste tijd in opmars is. CSL ziet dat als een „Trojaans paard”.

Ook Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB, die via rechtszaken de centrale bij Diemen wist te vertragen, denkt dat bossen zijn gered door het besluit van Vattenfall. „Dat is goed nieuws, dit scheelt bossenvernietiging elders op de wereld”, reageert hij. Vollenbroek hoopt wel dat de Raad van State nog een definitief oordeel zal vellen over de natuurvergunning, waar MOB tegen procedeerde. Hij vreest echter dat dit niet meer zal gebeuren, nu Vattenfall de stekker uit het project trekt.

Een principiële uitspraak zou volgens MOB grote gevolgen kunnen krijgen voor de manier waarop bedrijven omgaan met hun ‘stikstofruimte’. Vattenfall wilde voor de biomassacentrale gebruikmaken van ruimte die een bestaande vergunning biedt om stikstofoxiden uit te stoten. Die route staat bekend als ‘intern salderen’. MOB heeft daar problemen mee, omdat de feitelijke uitstoot erdoor kan stijgen, met nadelige gevolgen voor de natuur.

Een woordvoerster van de Raad van State laat weten dat de zaak daar nog steeds in behandeling is. Er komt een uitspraak, tenzij MOB de bezwaren intrekt óf de provincie Noord-Holland het besluit om de vergunning te verlenen zou intrekken. „Zolang dat allebei niet het geval is, blijft de zaak op de rol staan. De Raad van State kan niet zelf beslissen dat een uitspraak niet meer nodig is”, legt ze uit. Volgens de Raad van State is het echter een ingewikkelde zaak en heeft de hoogste bestuursrechter „nog veel andere relevante zaken” in behandeling.

Over de omgevingsvergunning voor de centrale velde de Raad van State vorig jaar wel een oordeel. Dat viel nadelig uit voor Vattenfall.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer