Politiekparlementair
Les voor rechts en les van links

Oud-JA21-Kamerlid Derk-Jan Eppink vindt dat rechtse partijen moeten stoppen met ruziën. En GroenLinks/PvdA-politica Mei Li Vos doet een opmerkelijke carrièrestap.

Vorige week had Tweede Kamervoorzitter Bosma (PVV) het boek ”Rechtsomkeert” van oud-Kamerlid Derk-Jan Eppink pontificaal op zijn bureau liggen. Zomaar een stille wenk? Of een vorm van sluikreclame? Hoe het ook zij, Eppink heeft in zijn nieuwste publicatie een duidelijke boodschap aan rechtse partijen: ze moeten stoppen met ruziemaken. Het euvel van veel rechtse partijen is dat ze te veel draaien om de leider en te weinig om goed bestuur, aldus Eppink. Dat is een terechte analyse.

Maar het klinkt allemaal wel bijzonder uit de mond van iemand die zelf van partij naar partij hopte. Als journalist sympathiseerde Eppink met de PvdA; later werkte hij voor de liberale eurocommissaris Frits Bolkestein; daarna kwam hij in het Europarlement voor de Vlaamse partij Lijst Dedecker; vervolgens keerde hij terug naar de VVD; toen kwam hij voor Forum voor Democratie in het Europees Parlement en na onderling geruzie sloot hij zich aan bij JA21. Voor die partij belandde hij in 2021 in de Tweede Kamer. In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen sloot hij zich aan bij de BBB.

Toch wel een opmerkelijke weg voor iemand met een groot verstand. Eppink spreekt minimaal acht talen en schreef ruim tien boeken. Intelligentie en wijsheid zijn kennelijk twee verschillende dingen.

GroenLinks-PvdA-senator en juf Mei Li Vos. beeld ANP, Bart Maat

Rumoerig

Oud-VVD-voorman en oud-premier Rutte stond in de tijd dat hij actief in de politiek werkte, een dag in de week voor de klas op een school voor voortgezet onderwijs in Den Haag. Ooit was het zijn voornemen om fulltime voor de klas te staan als hij de politiek zou verlaten. Het liep iets anders; zoals bekend is Rutte nu de hoogste ambtenaar van de NAVO.

Sinds begin dit jaar kent Nederland nog een actief politicus die voor de klas staat. De vicefractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Eerste Kamer, Mei Li Vos, is een dag per week leerkracht op de openbare Joop & Willie Westerweelschool in haar woonplaats Amsterdam. Joop en Willy Westerweel waren twee verzetshelden die zo’n 270 joodse kinderen en jongvolwassenen het leven redden.

Er is in ieder geval een groot verschil tussen de aanpak van Rutte en Vos. Rutte wilde nooit dat er een journalist in de klas kwam als hij les gaf. Hoe juf Vos het aanpakt, stond zaterdag uitgebreid in het dagblad Trouw. Eén ding leerde juf Vos al: ,Groep 3b is een stuk rumoeriger dan de Senaat.”

Agenda

De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder meer over de Europese top die aan het eind van de week plaatsvindt. Woensdag en donderdag staan de begrotingen van Landbouw en van Economische Zaken centraal. Woensdagavond is gereserveerd voor een debat over palliatieve zorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer