BuitenlandOorlogsmisdaden Israël

Israël furieus over arrestatiebevelen tegen Netanyahu en Gallant

Israël heeft donderdag zeer verontwaardigd gereageerd op het uitvaardigen van arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant. Het Internationaal Strafhof wil het tweetal laten oppakken wegens vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook.

21 November 2024 14:18Gewijzigd op 21 November 2024 17:12
Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde donderdag arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant (r.). beeld AFP, Abir sultan
Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde donderdag arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant (r.). beeld AFP, Abir sultan

Het hof in Den Haag vroeg donderdag ook om arrestatie van Hamasleider Mohammed Deif, maar die is volgens Israël in juli bij een luchtaanval om het leven gekomen.

Het ICC zegt dat er „op redelijke gronden” aanwijzingen zijn dat Netanyahu en Gallant in hun werk als premier en als minister van Defensie „strafbare verantwoordelijkheid dragen” voor een aantal misdaden tegen de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Het gaat om de inzet van uithongering als wapen, een oorlogsmisdaad, en „moord, vervolging en andere onmenselijke daden” die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Het ICC denkt ook dat de Israël mogelijk een oorlogsmisdaad heeft gepleegd door opdracht te geven voor aanvallen op de burgerbevolking in de Palestijnse gebieden.

Deif, wiens officiële naam Mohammed Diab Ibrahim al-Masri is, was de hoogste commandant van de al-Qassambrigades, de militaire tak van Hamas. Hij wordt door het hof gezocht voor onder meer moord, uitroeiing, martelingen, gijzelingen en verkrachtingen. Hoewel Deif vermoedelijk niet meer in leven is, heeft het ICC toch om zijn arrestatie gevraagd omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat hij is omgekomen.

De hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, had eerder ook om arrestatiebevelen gevraagd voor Hamaskopstukken Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar, maar zij zijn het afgelopen jaar met zekerheid gedood.

Niet gehonoreerd

Khan kondigde in mei al aan dat hij ook om arrestatiebevelen voor Netanyahu en Gallant wilde vragen. Een speciale kamer van het ICC, de zogenoemde Pre-Trial Chamber, moest zich over dat verzoek buigen, maar was niet aan een deadline gebonden. Donderdag waren de drie betrokken rechters unaniem in hun beslissing om de bevelen uit te vaardigen. Daarmee zijn ook de door de Israëlische regering ingediende bezwaren niet gehonoreerd.

De arrestatiebevelen betekenen in de praktijk dat de ruim 120 landen die partij zijn bij het oprichtingsverdrag van het ICC en de rechtsmacht van het hof hebben erkend, verplicht zijn Netanyahu en Gallant op te pakken zodra ze zich op hun grondgebied bevinden. Nederland verklaarde donderdag al dat het gehoor zal geven aan de uitvoering van het bevel.

ICC-aanklager Karim Khan. beeld AFP, Ebrahim Hamid

Israël erkent de jurisdictie van het Strafhof niet. Een woordvoerder van de aanklager verklaarde donderdag echter dat dat geen invloed op de geldigheid van de arrestatiebevelen heeft.

Het besluit betekent dat Netanyahu en Gallant nu internationaal gezochte verdachten zijn. Zij komen daarmee als politici van een westers en democratisch land terecht in het rijtje van dubieuze leiders tegen wie eerder een arrestatiebevel werd uitgevaardigd, zoals de Russische president Vladimir Poetin en de Sudanese ex-dictator Omar al-Bashir.

Het Israëlische dagblad Ha’aretz sprak donderdag in een commentaar de vrees uit dat de internationale isolering van Israëlische politici de kansen op een staakt-het-vuren in de Gazastrook en een einde aan de oorlog bemoeilijkt.

„Dit is modern antisemitisme onder het mom van gerechtigheid” - Miri Regev, Israëlische minister van Transport

De reacties in Israël op het uitvaardigen van de arrestatiebevelen waren donderdag dan ook ronduit vernietigend. „Een belachelijke beslissing en een zwarte dag voor gerechtigheid en de mensheid”, verklaarde de Israëlische president Yitschak Herzog op X. „Dit is modern antisemitisme onder het mom van gerechtigheid en een juridische absurditeit”, aldus minister van Transport Miri Regev. „Israël zal zich niet verontschuldigen voor het beschermen van zijn burgers. Dat is geen misdaad, maar onze nationale en morele verantwoordelijkheid.”

Ook oppositieleider Yair Lapid toonde zich uiterst verontwaardigd. „Israël verdedigt zich tegen terreurgroepen die onze burgers hebben aangevallen, vermoord en verkracht. De arrestatiebevelen zijn een beloning voor terreur.”

De Palestijnse terreurbeweging Hamas verklaarde donderdag „blij” te zijn met de arrestatiebevelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer