Binnenland
Nederland koopt 46 Leopard-tanks, vult aan met onbemande ‘helpers’

Nederland koopt 46 Leopard-tanks en wil die aanvullen met onbemande voertuigen en drones om een volwaardig tankbataljon te vormen. De eerste Leopard-2A8’s worden over drie jaar geleverd, meldt staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie.

ANP

Nederland dankte zijn tanks in 2011 af, maar is door de oorlog in Oekraïne tot inkeer gekomen. Nu ook de NAVO oproept om weer geld te steken in zulk zwaar gevechtsmaterieel, wil het kabinet weer een compleet Nederlands tankbataljon opzetten. Dat moet er in 2030 staan.

Zo’n eenheid telt normaliter 52 tanks, maar Defensie houdt het voorlopig bij 46. Door die te omringen met drones, onbemande landvoertuigen (UGV’s) en andere „onbemenste systemen”, moet het bataljon minstens dezelfde slagkracht krijgen.

De 46 tanks zijn „het minimale” aantal voor een bataljon, schrijft Tuinman aan de Tweede Kamer. Door de tanks van Duitse makelij bij te staan met onbemande systemen, spaart hij mogelijk personeel uit. Voor het bataljon zijn al vijfhonderd militairen nodig en Defensie kan al jaren moeilijk mensen vinden.

Als in 2027 blijkt dat onbemande voertuigen en drones nog niet kunnen voorzien in de taken die Defensie voor ogen heeft, kan zij alsnog zes extra tanks kopen. Daarop krijgt Nederland een optie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer