Binnenland
Schoof had ‘constructief’ gesprek met Wilders over asielplannen

Premier Dick Schoof had maandag „een prettig en constructief gesprek” over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook „diverse opties” hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.

ANP

Het is niet bekend waar het gesprek was, of dat er bijvoorbeeld telefonisch contact was. Ook wil de RVD niet zeggen of Wilders en interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) met elkaar in gesprek waren, of dat Schoof hen afzonderlijk sprak. Volgens de RVD wordt „de komende tijd het gesprek met de vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB voortgezet”, zonder verder uit te weiden in wat voor vorm die gesprekken plaatsvinden.

Het kabinet wil „voor het herfstreces” besluiten of het de benodigde „dragende motivering” voor noodwetgeving kan vinden. Toch is nog de vraag wanneer dit besluit precies valt. Maandag 21 oktober wordt als optie genoemd. Dan is er bij hoge uitzondering een ministerraad, omdat Schoof de vrijdag ervoor in Brussel is en dus het kabinetsoverleg verplaatst. Dit zou ook nog op tijd zijn om het voor het herfstreces af te ronden, iets waar de senaat om heeft gevraagd. Maar vrijdag 25 oktober is ook nog een optie. Dan is de Kamer weliswaar met reces, maar het kabinet nog niet. Volgens die uitleg zou het besluit dan dus nog steeds voor het reces vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer