Buitenland
SpaceX ‘vangt’ draagraket weer op na lancering

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft een grote stap gezet bij een testvlucht van ruimtevaartuig Starship in het Amerikaanse Boca Chica. Het lukte na de lancering om een enorme draagraket weer aan de grond te zetten.

ANP

Op beelden is te zien hoe de zogenoemde Super Heavy-raket afdaalt en wordt beetgepakt door de robotarmen van een platform. „Mechazilla heeft de Super Heavy-raket gevangen”, jubelt het commerciële ruimtevaartbedrijf, dat in het bericht op X de bijnaam gebruikte van de installatie.

De Super Heavy-raket is bedoeld om Starship naar de ruimte te brengen. Het vaartuig ontkoppelde op tientallen kilometers hoogte van de draagraket en vloog verder.

SpaceX zegt dat het de eerste keer is dat de 70 meter lange Super Heavy-raket vervolgens terugkeerde naar de lanceerplek en daar is „opgevangen”. Starship keert later terug naar de aarde en moet dan neerkomen in de oceaan.

SpaceX-topman Elon Musk, een van de rijkste mensen op aarde, deed op zijn berichtendienst X verslag van de testvlucht. Hij deelde daar ook een filmpje van juichende mensen bij de landing van de Super Heavy. „De toren heeft de raket gevangen!!”, schreef de techmiljardair.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer