Buitenland
Sociaaldemocraten aan kop in verkiezingsstrijd Litouwen

De sociaaldemocraten gaan aan kop bij de parlementsverkiezingen in Litouwen. De partij heeft zondag met 91 procent van de stemmen geteld 20 procent van de stemmen gekregen in de eerste verkiezingsronde. De christendemocratische Vaderland Unie werd tweede, gevolgd door de populistische partij Nemuno Aušra, die voor het eerst meedeed aan de verkiezingen.

ANP

De kosten van het levensonderhoud in Litouwen en de Russische dreiging richting het land stonden centraal tijdens de verkiezingen. De sociaaldemocraten zullen nu met twee andere partijen een meerderheidsregering gaan proberen te vormen. Als dat lukt wordt verwacht dat Litouwen, dat lid is van de NAVO, zich hard zal blijven opstellen tegen Rusland en veel geld blijft uitgeven aan defensie.

Litouwen heeft een stemsysteem waarbij de helft van het parlement eerst wordt gekozen en de andere helft later. De tweede stemming staat gepland op 27 oktober. 52,1 procent van de kiesgerechtigden ging zondag naar de stembus, tegenover 47,2 procent vier jaar geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer