Buitenland
China voert militaire oefeningen uit bij Taiwan

China is maandag begonnen met militaire oefeningen in de Straat van Taiwan. De oefeningen dienen volgens het Chinese leger als waarschuwing voor de „separatistische acties van de Taiwanese onafhankelijkheidsstrijdkrachten”. Het is niet duidelijk hoelang operatie Joint Sword-2024B, waaraan onder meer schepen en vliegtuigen meedoen, moet gaan duren.

ANP

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als afvallige regio. Taiwan was al alert op militaire acties van China, nadat president Lai Ching-te vorige week in een toespraak op de nationale feestdag zei dat China niet het recht heeft Taiwan te vertegenwoordigen. In dezelfde toespraak gaf hij juist ook aan samen te willen werken met China.

De oefeningen vinden plaats in de Straat van Taiwan en gebieden ten noorden, zuiden en oosten van Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft veroordelend gereageerd op de „irrationele en provocatieve actie” van China. Taiwan stuurt troepen eropuit om „adequaat te reageren om de vrijheid, democratie en soevereiniteit te beschermen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer