Het Woord in de bajes
Ark Mission is erop gericht om „mensen in kwetsbare posities vertrouwd te maken met het Evangelie”. Ze doet dat onder meer door Bijbelverspreiding onder (ex-)gedetineerden. De stichting heeft haar activiteiten nu ondergebracht bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Waarom?
Werd Ark Mission in haar voortbestaan bedreigd?
„Ark Mission werd niet direct in haar voortbestaan bedreigd, maar het ging erop lijken dat dat over enkele jaren wel het geval zou kunnen zijn. In 2021 heeft de organisatie een keuze gemaakt om zich voor 100 procent op het werkveld van Evangelieverkondiging onder gedetineerden te richten. We merkten dat mensen minder gemakkelijk geld geven voor een gevangene die worstelt met het op orde brengen van z’n leven, dan voor kinderen in oorlogsgebieden. Het lukte Ark Mission niet zo goed meer om voldoende donateurs aan te trekken. Bovendien is Ark Mission een kleine organisatie met beperkte slagkracht. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heeft die slagkracht wel. Ze hebben nu al uitbreidingsideeën waar wij alleen maar van konden dromen.”
Gaat Ark Mission niet ondersneeuwen in het grote Nederlands-Vlaamse Bijbelgenootschap?
„Dat risico bestaat altijd wanneer een kleine organisatie opgaat in een grotere. Daar hebben we met elkaar goed over gesproken. Om twee redenen maken we ons daar geen zorgen meer over. Allereerst is het werken voor gevangenen en hun families voor het Bijbelgenootschap niet nieuw. In de tweede plaats gaan de financiële reserves van Ark Mission mee naar het Bijbelgenootschap. Die worden ondergebracht in het Ark Mission Fonds. Dat fonds financiert projecten voor gevangenen in binnen- en buitenland.”
Ark Mission heeft oude papieren, is 111 jaar oud. Mensen willen graag resultaten zien. Kunnen we iets zeggen over de vrucht van 111 jaar Ark Mission?
„Dat is geen makkelijke vraag. Bij resultaten denk ik niet in aantallen, maar in mensen die iets aan ons werk hebben gehad. Oprichter Marinus Heule deelde begin vorige eeuw Bijbels uit aan arme mensen in de grote steden. Zij hadden geen geld om een Bijbel te kopen. Dat raakte hem. Er ontstonden Bijbelkiosken op de stranden en in de grote steden. Daar kon iedereen traktaten en een Bijbel krijgen. Inmiddels hebben misschien wel honderdduizenden mensen boeken en andere Bijbelse lectuur gekregen.
We ontvingen eens een brief van een gevangene die last heeft van claustrofobie. Hij schrijft: „Als om 6 uur ’s middags mijn celdeur achter mij op slot gaat, en ik weet dat die pas om 8 uur de volgende ochtend opengaat, krijg ik het letterlijk en figuurlijk benauwd. Ik weet niet hoe ik de nacht moet doorkomen. Dan pak ik jullie Bajesagenda, lees de Bijbeltekst van de dag, bid tot God, en dan vind ik weer rust. Zo kom ik de nacht door.” „Daar word ik stil van.”
„Bij het NBG hebben ze nu al uitbreidingsideeën waar wij alleen maar van konden dromen” - Ruud Kraan, directeur Ark Mission
Ark Mission wil mensen vertrouwd maken met het Evangelie. Elders spreekt u ook over „hulp verlenen onder (ex-)gedetineerden”. Hoe verhoudt het Woord zich tot de daad?
„In alle eerlijkheid: we zijn aan hulp verlenen niet echt toegekomen. Dat was ook niet ons echte doel. We hebben ons vooral beziggehouden met het maken van Bijbelse materialen die „een hulp” zijn voor gevangenen in Nederland, in Vlaanderen, op de Antillen, en voor Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Dat doen wij vanuit de diepe overtuiging dat, als een (ex-)gedetineerde de Bijbel opendoet, God hem of haar tegemoetkomt door Zijn Woord.”
Hoe ziet u de Bijbel?
„Het motto van Ark Mission is: ”levenslang een nieuwe kans”. Het Woord van God biedt iedereen, of je nu in de gevangenis zit of niet, levenslang een nieuwe kans. God is een rechtvaardige God. In dat licht past het dat mensen die iets verkeerd hebben gedaan een rechtvaardige straf krijgen. Maar in het verlossende werk van Zijn Zoon Jezus Christus is er voor iedereen die spijt heeft van zijn daden altijd ruimte voor een nieuwe kans. Zeventig maal zeven maal.”
Ruud Kraan, directeur van de stichting Ark Mission