Buitenland
UNICEF: 1 op de 8 meisjes wereldwijd slachtoffer seksueel geweld

Meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd zijn in hun jeugd slachtoffer geworden van verkrachting of seksueel geweld, meldt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Dat is een op de acht meisjes.

ANP

Volgens UNICEF is deze analyse van seksueel geweld onder kinderen nog niet eerder gemaakt. De meeste slachtoffers zouden komen uit Sub-Sahara-Afrika, waar 79 miljoen meisjes en vrouwen zijn getroffen (22 procent). In Oost- en Zuidoost-Azië gaat het om 75 miljoen slachtoffers (8 procent), „maar ook in Europa en Noord-Amerika hebben maar liefst 68 miljoen meisjes en vrouwen te maken gehad met seksueel geweld, wat gelijkstaat aan 14 procent van de bevolking”. Vooral kinderen in conflictgebieden lopen het risico op seksueel geweld en verkrachtingen.

„Seksueel geweld tegen kinderen veroorzaakt een diep en blijvend trauma”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. „Deze cijfers laten zien dat we veel meer moeten doen om dit geweld te stoppen.”

De kinderrechtenorganisatie brengt het rapport uit in het kader van Internationale Meisjesdag vrijdag. Maar ook jongens en mannen worden getroffen, benadrukt UNICEF. „Naar schatting hebben 240 tot 310 miljoen jongens en mannen verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt tijdens de kindertijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer