Binnenland
Burgemeester Apeldoorn spreekt omwonenden opvangplek Ugchelen

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft woensdagavond gesproken met omwonenden van een tijdelijke nachtopvangplek voor asielzoekers in Ugchelen, dat binnen de Gelderse gemeente ligt. Tijdens de avond konden de ruim honderd aanwezigen vragen stellen aan Heerts en hun zorgen delen over de komst van de opvangplek. Die wordt vanaf vrijdagavond in gebruik genomen in een voormalig schoolgebouw. Sommige omwonenden zijn bezorgd over de veiligheid van hen en hun kinderen.

ANP

Donderdag werden de bewoners via een brief geïnformeerd over de crisisnoodopvang in de voormalige Bouwhofschool voor maximaal honderd asielzoekers. Na meerdere signalen van onder meer bewoners, besloot Heerts vrijdag om op de plek geen mensen overdag op te vangen, maar alleen in de nacht. Mensen komen dan in de avond met bussen naar de locatie in Ugchelen en vertrekken weer in de ochtend.

De zorgen waren daarmee niet weg. Er werden spandoeken bij het gebouw opgehangen met teksten tegen het plan. In de nacht naar woensdag was er een explosie, ramen en ingang werden vernield en beschadigd. Bij de bijeenkomst woensdagavond sprak Heerts uit dat hij begreep „dat de schrik er goed inzit na de explosie”. De burgemeester wil er alles aan doen de daders te achterhalen en de kosten voor de schade op hen te verhalen. De opvangplannen blijven ongewijzigd, zodat „niemand buiten hoeft te slapen in Nederland”, benadrukt de burgemeester. Daarvoor moet de locatie wel op tijd hersteld zijn, want de burgemeester heeft bij een bezoek aan het pand gezien dat er door de explosie ook verder naar binnen schade is.

De burgemeester verzekerde de aanwezigen woensdagavond dat hun veiligheid goed in de gaten wordt gehouden. Maar op dit moment is er „geen enkele aanleiding” om de beveiliging in Ugchelen te verhogen, aldus de burgemeester tegen de zaal. Mocht er aanleiding voor zijn, dan zal de burgemeester kijken naar extra beveiliging.

Na afloop van de bijeenkomst zei Heerts, die eerder op de dag ook met ouders sprak, dat de gesprekken „pittig” waren, „een aantal mensen waren ook emotioneel”. De burgemeester wil „niet doof” zijn voor de zorgen, onder meer de reden dat hij besloot alleen noodnachtopvang te faciliteren. Heerts zei ook dat meerdere mensen bij de twee bijeenkomsten woensdag tegen hem hebben gezegd „de zorgen niet te herkennen, maar hen hoor je vaak wat minder”.

De locatie zal tot eind december dienstdoen als noodnachtopvanglocatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer