Binnenland
Overijssel stelt regels vast om aantal windturbines te beperken

De Provinciale Staten van Overijssel hebben ingestemd met regels die een wildgroei van windturbines in de provincie moeten voorkomen. In Overijssel staan nu ruim dertig turbines en de provincie heeft er nog ongeveer negentig extra nodig om te voldoen aan de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie. Die nieuwe turbines moeten vooral komen in vier hiervoor aangewezen ‘voorkeursgebieden’ en daarbuiten alleen in clusters van minimaal vier stuks.

ANP

De grote BBB-fractie in Overijssel (vijftien zetels) stemde voor, hoewel de partij in principe tegen windturbines op land is. Volgens de BBB en ook volgens het college van Gedeputeerde Staten wordt met dit besluit voorkomen dat in de hele provincie een wirwar van turbines komt. „We sluiten ruim 99 procent van Overijssel voorgoed uit van het plaatsen van windturbines”, aldus BBB-Statenlid Annette Nijhuis. Het voorstel werd aangenomen met 35 stemmen voor en 8 tegen.

De BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP spraken vorig jaar in hun coalitieakkoord al af actief te willen sturen op een aantal grote windmolenclusters. Die komen langs de A35, langs de A1, rond Ommen en Hardenberg, en in het gebied rond de gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland. Om ‘verrommeling’ van het landschap te voorkomen, mogen buiten deze gebieden alleen windturbines komen in groepen van minimaal vier. Een uitzondering geldt voor bedrijventerreinen. Overijssel heeft een maximum vastgesteld van 2,3 terawattuur (TWh) aan windenergie per jaar in de provincie.

Het duurde ruim een jaar om dit alles vast te leggen in de omgevingsverordening, waarin de provinciale regels voor de fysieke leefomgeving staan. De weerstand tegen de komst van windturbines is groot, zo bleek de afgelopen maanden. De provincie ontving tientallen ingezonden brieven van boze inwoners, gemeenten en bedrijven. Op een inloopavond over dit onderwerp kwamen bijna tweehonderd mensen af. En in de afgelopen weken luisterden de Statenleden naar bijna 110 insprekers, van wie er velen zeiden bezorgd te zijn om hun gezondheid als er windmolens in hun buurt komen.

Gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA) benadrukte dat nieuwe aanvragen voor het plaatsen van turbines worden getoetst aan de aangescherpte landelijke normen voor onder meer geluid en slagschaduw die in de maak zijn. Het is de bedoeling dat die nieuwe regels medio volgend jaar ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer