Binnenland
Wethouders besturen Bergen na motie wantrouwen tegen burgemeester

De drie wethouders die het college van de Noord-Hollandse gemeente Bergen telt, nemen de taken over van burgemeester Lars Voskuil. Die legde dinsdagavond zijn werk voorlopig neer nadat de voltallige gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen hem had ingediend.

ANP

De positie van Voskuil stond al enige tijd onder druk. Aanleiding vormt een onderzoeksrapport dat onlangs is verschenen waarin zijn handelen ter discussie wordt gesteld. Voskuil zou onder meer niet hard genoeg hebben opgetreden tegen oud-wethouder Klaas Valkering. Die bleek een overeenkomst over gebiedsontwikkeling te hebben ondertekend buiten medeweten van het college van B en W, terwijl hij al maanden niet meer in functie was. De raad werd daardoor overvallen.

Volgens het onderzoek is bij Voskuil een „patroon” te herkennen van „passief handelen bij integriteitsschendingen”. Dat is een „risico voor de politieke stabiliteit in de gemeente Bergen”, aldus de raadsfracties in hun motie van wantrouwen.

De wethouders nemen het bestuur van Bergen over totdat „er definitief duidelijkheid is over de invulling van de rol van de burgemeester”, meldt de gemeente woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer