Binnenland
Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is „niet verder toegenomen”, maar zit nog altijd op „een relatief hoog niveau”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

ANP

Het instituut gebruikt de rioolwatermeting om de verspreiding van het virus in de gaten te blijven houden na het afschaffen van de grootschalige coronatesten. De concentraties, de zogeheten virusvracht, bereikten vorige week het hoogste niveau sinds begin januari. In twee weken was het aantal virusdeeltjes vrijwel verdubbeld.

Op het Friese Waddeneiland Ameland zijn naar verhouding de meeste virusdeeltjes aangetroffen. Daarna volgen Baarn en Soest in de provincie Utrecht, Kampen (Overijssel), Heerde (Gelderland) en Almelo (Overijssel).

Het RIVM gebruikt ook de Infectieradar om het virus te volgen. Gebruikers kunnen daar melden dat hun coronatest positief was en dat ze het virus dus onder de leden hebben. Vorige week meldde 1,4 procent van de gebruikers een positieve testuitslag, een even grote groep als de week ervoor.

Het coronavirus piekt vaker in de herfst. Daarom kunnen mensen zich sinds half september weer laten vaccineren tegen de ziekte. In de eerste twee weken, tot eind september, hebben bijna 360.000 mensen dat gedaan. De vaccinatieronde loopt nog tot begin december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer