Economie
Loonstijging in cao’s zwakt voor het eerst in maanden weer af

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is na drie maanden van toename weer afgenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, denkt dat daarmee de dalende trend van begin dit jaar weer wordt voortgezet. In de zomer stelde de werkgeversvereniging nog „zeer bezorgd” te zijn toen de loonstijgingen opeens begonnen toe te nemen.

ANP

In de zeventien vorige maand afgesproken cao’s kwamen de loonafspraken uit op gemiddeld 4,3 procent. Dat is beduidend lager dan het gemiddelde van augustus, dat 5,8 procent bedroeg. Het looncijfer van AWVN geeft aan wat werknemers die onder nieuw afgesloten cao’s vallen in de komende twaalf maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten.

In augustus waren er wel maar acht nieuwe cao’s afgesloten. Door het kleine aantal cao’s vond AWVN het eerder lastig om grote conclusies te verbinden aan het percentage. Ook het aantal september-cao’s ligt wat lager dan normaal, moet AWVN bekennen. Maar dat zou na de zomervakantie niet ongebruikelijk zijn. Het totale aantal dit jaar afgesloten cao’s is juist hoog, stelt de organisatie. Driekwart van de 550 cao’s die dit jaar aflopen, is inmiddels vernieuwd.

De cijfers van AWVN worden nauwlettend in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). Een sterke loongroei zou namelijk de inflatie weer kunnen aanwakkeren. De centrale bank verklaarde eerder de kans hierop klein te achten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs nog een recordstijging voor de Nederlandse cao-lonen. CBS-econoom Frank Notten had ook niet de indruk dat er sprake is van een loon-prijsspiraal, waarbij de loongroei de inflatie aanjaagt. „Dan zou het echt uit de hand moeten lopen”, zei hij. „Wat we wel zien is dat sommige diensten in prijs zijn gestegen nadat in die sector de lonen sterk zijn verhoogd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer