Economie
Hooggerechtshof Brazilië staat X weer toe na wekenlange blokkade

De hoogste rechter in Brazilië heeft de blokkade van socialemediaplatform X opgeheven. Eind augustus dwong het Braziliaanse federale hooggerechtshof X op zwart te gaan, omdat het bedrijf geen wettelijk vertegenwoordiger in het Zuid-Amerikaanse land had aangesteld. X gaf ook geen gehoor aan rechterlijke bevelen om accounts te schrappen van gebruikers die nepnieuws of haatdragende berichten zouden hebben verspreid.

ANP

De kwestie ontaardde in een strijd tussen X-eigenaar Elon Musk en opperrechter Alexandre de Moraes. Musk noemde de rechter een „boosaardige dictator”. Hij deed de oproep om accounts van gebruikers te schrappen af als een poging tot censuur.

Onlangs werd bekend dat X toch aan eisen van het hooggerechtshof had voldaan. Het bedrijf vroeg eind september al om de blokkade op te heffen. „X zet zich in voor vrije meningsuiting binnen de grenzen van de wet en we erkennen en respecteren de soevereiniteit van de landen waarin we actief zijn. We vinden dat toegang tot X voor het Braziliaanse volk van cruciaal belang is voor een florerende democratie”, schreef de berichtendienst toen.

De Moraes draagt het nationale telecomagentschap van Brazilië nu op X weer toegankelijk te maken in de grootste Latijns-Amerikaanse markt voor het bedrijf, meldt het hooggerechtshof op zijn site. Daarin benadrukte de rechtbank dat X beslissingen van Braziliaanse rechters moet opvolgen om actief te mogen blijven in het land, „met respect voor de nationale soevereiniteit”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer