Economie
Grote techbedrijven zetten Wall Street op winst

Optimisme over grote techbedrijven heeft voor winsten gezorgd op de aandelenbeurzen in New York. Vooral Nvidia, dat chips ontwikkelt voor AI-toepassingen, won aan waarde. Beleggers trokken zich op aan het bericht dat Nvidia’s samenwerkingspartner Hon Hai Precision Industries investeert in extra servercapaciteit door de grote vraag naar rekenkracht voor kunstmatige intelligentie.

ANP

Nvidia eindigde ruim 4 procent hoger. Andere zwaargewichten op de beurs uit de techsector wonnen ook aan waarde. Apple, Meta, Alphabet en Microsoft wonnen tot 1,8 procent.

Techbeurs Nasdaq eindigde de handelssessie 1,5 procent hoger op 18.182,92 punten. De brede S&P 500 won 1 procent tot 5751,13 punten en de Dow-Jonesindex steeg 0,3 procent tot 42.080,37 punten.

Mede door zorgen over een afzwakkende vraag naar olie in China zakten de olieprijzen aanzienlijk. Een vat Amerikaanse olie was 4,3 procent minder waard op 73,85 dollar per vat. Brentolie verloor 4,2 procent tot een prijs van 77,47 dollar. De euro steeg een fractie ten opzichte van de dollar en was 1,0978 dollar waard.

Boeing eindigde 0,8 procent lager. De vliegtuigfabrikant maakte bekend in september 27 toestellen van het type 737 MAX te hebben afgeleverd, ondanks een grote staking bij fabrieken in het noordwesten van de Verenigde Staten. Kort voor de slotbel werd bekend dat ratingbureau S&P 500 de kredietwaardigheid van het bedrijf wil verlagen naar junkstatus door de vakbondsacties.

Gamebedrijf Roblox maakte een deel van zijn eerdere koersverlies goed en eindigde ongeveer 2 procent lager. Beleggersgroep Hindenburg Research, die speculeert op een koersdaling van het aandeel, beschuldigde het bedrijf ervan cijfers over aantallen spelers op het spelletjesplatform te overdrijven. Roblox sprak de aantijging tegen.

PepsiCo steeg bijna 2 procent nadat kwartaalcijfers van de snack- en frisdrankfabrikant waren verschenen. Het bedrijf boekte een hogere winst dan verwacht, maar stelde de verwachtingen over de omzet voor het hele boekjaar naar beneden bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer