Buitenland
Ex-orkaan Kirk richting Spanje, ook in Nederland kans op storm

Het Spaanse weerbureau AEMET waarschuwt in verschillende regio’s in het land voor de gevolgen van ex-orkaan Kirk. Langs de noordwestkust geldt dinsdag code oranje om wind, regen en hoge golven, meldt weerbureau AEMET. Donderdag kan ook Nederland te maken krijgen met stormachtig weer door de storm.

ANP

Vooral de kust van Galicië moet dinsdag en woensdag rekening houden met windstoten tot 120 kilometer per uur, meldt de Spaanse krant 20 minutos. Naast de zware regenval is er ook een waarschuwing voor golven tot 7 meter hoog.

In Nederland waarschuwt het KNMI donderdag voor de gevolgen van Kirk. Er is kans op zware windstoten en veel regen. „Hoe hard de windstoten in Nederland worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt”, meldt het KNMI. Mogelijk komt Kirk zuidelijker uit en trekt deze niet direct over ons land.

Kirk is een voormalige krachtige orkaan van de vierde categorie die zich de afgelopen dagen op de Atlantische Oceaan langzaam richting Europa bewoog. „Onderweg ontmoet Kirk steeds kouder zeewater en ondervindt meer effect van het draaien van de aarde”, meldt het KNMI. „Hierdoor verliest de orkaan zijn cirkel-symmetrische vorm, en gaat steeds meer op een normale extra-tropische cycloon lijken, een ‘gewone’ storm.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer