Buitenland
President Tunesië verstevigt positie na verkiezingen

Bij de presidentsverkiezingen in Tunesië is zittend president Kais Saïed zoals verwacht voor nog eens vijf jaar bevestigd als staatshoofd. De kiesautoriteiten maakten bekend dat hij ruim 90 procent van de stemmen heeft gekregen. De twee tegenkandidaten, van wie er één in de gevangenis zit, maakten geen enkele kans.

ANP

Het was zondagavond na sluiting van de stembureaus al duidelijk geworden dat Saïed met een enorme marge zou winnen. Omringd door honderden supporters beloofde de president Tunesië te bevrijden van corruptie en „samenzweerders”. Saïed is vooral populair bij arme mensen. De opkomst was met iets minder dan 29 procent laag. Waarnemers zien daarin een uiting van de ontevredenheid van veel Tunesiërs die het vertrouwen in de politiek hebben verloren.

Na de massale protesten die de lang zittende heerser Zine El Abidine Ben Ali begin 2011 ten val brachten, werd Tunesië beschouwd als het enige land in de regio dat een geleidelijke overgang naar democratie maakte. Er werd gesproken over de Jasmijnrevolutie als begin van de Arabische Lente. Nu vrezen oppositie en mensenrechtenactivisten dat de 66-jarige Saïed zijn macht nog verder zal vergroten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer