Binnenland
Overijssel wil geen windturbines rond schadegebied langs kanaal

Overijssel wil het gebied langs Kanaal Almelo-De Haandrik waar veel huizen zijn verzakt, ontzien bij het plaatsen van windturbines. Een meerderheid van de Provinciale Staten stelt voor om het schadegebied hiervoor uit te sluiten, net als de nationale landschappen IJsseldelta en Noordoost-Twente. De coalitiepartijen VVD, BBB, GroenLinks, PvdA en SGP en vanuit de oppositie het CDA willen dat in een straal van ongeveer 1 kilometer langs het kanaal geen windturbines komen.

ANP

In de buurt van Kanaal Almelo-De Haandrik zijn diverse plannen en ‘zoekgebieden’ voor het opwekken van windenergie. „We moeten koste wat kost voorkomen dat tegen het schadegebied aan gebouwd gaat worden”, zegt VVD-Statenlid Tiemen Jan van Dijk. „De mensen verdienen rust en veiligheid.” Het formele schadegebied beslaat bijna 16 kilometer van het kanaal.

De zes partijen, samen goed voor 32 van de 47 zetels, dienen woensdag tijdens de Statenvergadering een amendement in, een wijziging van een besluitstuk. Een ruime meerderheid van de Staten lijkt in te stemmen met het voorstel van het college om het windbeleid van de provincie aan te scherpen. Het is de bedoeling dat er in Overijssel ongeveer negentig windturbines bij komen, om te voldoen aan de doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Die moeten vooral verrijzen in vier hiervoor aangewezen ‘voorkeursgebieden’ en daarbuiten alleen in clusters van minimaal vier stuks.

In Overijssel leeft veel weerstand tegen de komst van windturbines, maar het college van Gedeputeerde Staten wil zich houden aan de afgesproken energiedoelen. Met deze aanscherping van de regels houdt de provincie grip op hoeveel windmolens er komen en waar. Anders zouden volgens gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA) „overal” turbines kunnen komen.

Rond Kanaal Almelo-De Haandrik ontstond schade aan honderden woningen nadat het kanaal was uitgebaggerd om het toegankelijk te maken voor grotere schepen. De schadeafhandeling loopt nog steeds. Onlangs werd bekend dat grote delen van de oevers van het 34 kilometer lange kanaal instabiel zijn. Omwonenden riepen de provincie op om de scheepvaart te verbieden en om geen windmolens in het gebied te plaatsen, omdat ze bang zijn dat de instabiele bodem anders tot nog meer problemen leidt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer