Binnenland
Miljoenen van regio voor voorbereidingen Lely- en Nedersaksenlijn

De provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland willen 15 miljoen euro bijdragen aan verdere voorbereidingen van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. 10 miljoen is bedoeld voor de Lelylijn en 5 miljoen voor de Nedersaksenlijn. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens het Deltaplancongres in Meppel.

ANP

„Als je investeert in zaken als de Lelylijn en de Nedersaksenlijn, geef je het Noorden perspectief op een goede toekomst. En je helpt heel Nederland”, zei René Paas, de Groningse commissaris van de Koning en voorzitter van het Deltaplan Noordelijk Nederland. „We investeren in bereikbaarheid, gebiedsontwikkeling en woningbouw, economie en leefbaarheid, zodat onze regio een plek blijft waar het goed wonen, werken en leven is. Ook in de toekomst.”

De noordelijke regio wil graag dat beide spoortrajecten er komen, maar het Rijk moet nog over een volgende stap een besluit nemen, melden de provincies. Zij wijzen op onderzoeken die het nut en de meerwaarde van de spoorlijnen aantonen. Op basis daarvan moeten de trajecten verder doorgang vinden, vinden ze.

Vorige maand werd bekend dat het kabinet miljarden tekortkomt om de Lelylijn en de Nedersaksenlijn aan te leggen. Voor de Lelylijn - tussen Groningen en Lelystad - is 3 miljard euro gereserveerd maar afhankelijk van de route, kost het project zelf tussen 8 miljard en 21,4 miljard euro. Voor de Nedersaksenlijn - tussen Enschede en Groningen - heeft de landelijke overheid 85 miljoen euro opzijgezet, terwijl het project naar verwachting 1,7 miljard euro kost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer