BinnenlandHerdenking 7 oktober
Enorme Israëlische vlag vult de Dam in Amsterdam

De Dam in Amsterdam vult zich met een pro-Israëlmanifestatie. De aanwezigen ontrollen een Israëlische vlag van 600 vierkante meter. „Zo groot hebt u hem nog nooit gezien.” Pro-Palestijnen proberen de waardige manifestatie te verstoren. Met gegil en rookbommen.

Tijdens een manifestatie op de Dam, werd de terreuraanval van Hamas op Israël van een jaar geleden herdacht. beeld  ANP, Eva Plevier
Tijdens een manifestatie op de Dam, werd de terreuraanval van Hamas op Israël van een jaar geleden herdacht. beeld  ANP, Eva Plevier

De werkgroep Op de bres voor Israël organiseert maandagmiddag een manifestatie ter herdenking van de terreuraanslag van Hamas op Israël van 7 oktober vorig jaar. Bij de aanslagen van 7 oktober 2023 in Israël kwamen 1200 mensen om het leven, terwijl 250 mensen werden ontvoerd. Nog altijd gijzelen Palestijnse groepen in de Gazastrook ruim honderd mensen.

Op verschillende plaatsen in Nederland is de terreuraanval op Israël maandag herdacht. Op de Dam zwaaien aanwezigen enthousiast met pakweg twintig Israëlische vlaggen. Of hullen zich in de vlag met Davidsster. Of blazen op de sjofar.

Isaël heeft geen andere keus dan op te treden zoals het optreedt - Chris Stoffer, SGP-fractievoorzitter Tweede Kamer

Bemoedigen

De manifestatie in Amsterdam wordt bijgewoond door mensen uit het hele land. Negen touringcars voeren mensen aan. „We willen herdenken en de Joodse gemeenschap wereldwijd, maar ook in Nederland bemoedigen”, legt organisator Jacques Brunt van de werkgroep Op de bres voor Israël uit. De werkgroep, een kleine gebedsgroep uit Alblasserdam, heeft na regionale bijeenkomsten nu deze landelijke manifestatie georganiseerd.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs spreekt tijdens een bijeenkomst op de Dam. beeld ANP, Eva Plevier 

De politie zet rond de Dam zeker dertig politiebusjes, zes politiepaarden en vele tientallen agenten in. „Sommige agenten in burger bevinden zich onder de bezoekers en hebben wapens”, verklaarde een agent tijdens een briefing voor de eigen ordedienst van de organisatie. „U hoeft niet bang te zijn, u kunt hen gewoon aanspreken.” De werkgroep zette zelf honderd medewerkers in; verplicht bij manifestaties met naar verwachting 1000 bezoekers.

Niet chanteren

Rabbijn Binyomin Jacobs, SGP-partijleider Chris Stoffer en organisator Jacques Brunt houden een toespraak op een podium met een grote opblaasbare tent eroverheen. CU-Kamerlid Don Ceder opent de manifestatie op de Dam met gebed. De aanwezigen zingen psalmen en liederen. Uit volle borst.

Rabbijn Jacobs hekelt de blokkades van NS-stations door pro-Palestijnse demonstranten op deze beladen dag. Hij vergelijkt de demonstranten op de stations met de 5 procent Nederlanders die in de oorlog met de Duitse bezetter collaboreerden. Jacobs verwijt de NS „neutraal te willen zijn” en geen standpunt in te nemen. Ook de christelijk gemeenschap gaat volgens de rabbijn niet vrijuit in de relatie tot het Joodse volk.

„Het Joodse volk leeft en zal altijd overleven”, betoogt rabbijn Jacobs. De bezoekers beantwoorden zijn uitroep met luid applaus, Uit vele monden klinkt ”amen”. Ondanks de weerstand die Jacobs in Nederland ondervindt, peinst hij er niet over om Nederland te verlaten. „Ik laat me niet chanteren.”

Enorme vlag

Onder het zingen van het Israëlische volkslied ontrollen de aanwezigen een enorme blauw-witte Israëlische vlag van 20 bij 30 meter. „Maar liefst 600 vierkante meter”, benadrukt Jacques Brunt. Een video van de vlag wordt als bemoediging via de Israëlische ambassade naar Israël gestuurd. „Hiermee maken we een krachtige boodschap vanuit Nederland naar Israël en de hele wereld om onze solidariteit met Israël te betuigen”, zegt Brunt. De aanwezigen op de Dam houden een minuut stilte. Voor slachtoffers, voor nabestaanden van 7 oktober.

Deelnemers onder de vlag tijdens een bijeenkomst op de Dam, waar de terroristische aanval van Hamas in Israël wordt herdacht. beeld ANP, Eva Plevier

Een pro-Palestijnse demonstrant slaagt erin onverhoeds rode verf op de reusachtige vlag te gooien. De politie duikt op de demonstrant en voert haar snel af. Agenten kunnen echter niet verhinderen dat de linkerhoek van de vlag besmeurd raakt. Een oudere man die vlag vasthoudt, krijgt ook de volle laag. Zijn grijze haardos kleurt hier en daar rood. Met flesjes water probeert de man wanhopig zijn haar schoon te wassen.

Ook Catharina Voorhoeven zit met handen vol verf. „Vervelend”, zegt ze. „Zo agressief”, reageerde Voorhoeven, die speciaal voor de manifestatie vanuit Spanje is overgekomen. De broek van haar vader, zittend in een rolstoel, zit eveneens vol verf.

Het Joodse volk leeft en zal altijd overleven - Benyomin Jacobs, rabbijn

In de verte klinken kreten van pro-Palestijnse demonstranten. Iets met “river” en “sea”. Het gedragen gezang van de pro-israëlmanifestatie op de Dam overstemt hun geschreeuw. Een pro-Palestijnse passant aan de rand van de manifestatie gooit een rookbom. Groene rook walmt omhoog. Een tweede rookbom volgt. Nu met rode rook. De politie sleept ook deze demonstrant af naar een arrestantenbusje.

Geen keus

Israël heeft „geen andere keus” dan op te treden zoals het land na de terreuraanval van 7 oktober optreedt, verklaart SGP-leider Chris Stoffer. „Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen”, zegt Stoffer onder luid applaus. „Israël voert een onvermijdelijke verdedigingsoorlog.”

Een bijeenkomst op de Dam, waar de terreuraanval van Hamas in Israël wordt herdacht.  beeld ANP, Eva Plevier

Stoffer wijst erop dat de Heere rond Israël is, zoals er bergen rond Jeruzalem zijn. „De Heere is rondom Israël, dat hebben we sinds 1948 gezien. Israël bestaat nog steeds en zal blijven bestaan. Het zal Hamas en Hezbollah niet lukken het volk uit te roeien.” Stoffer krijgt groot applaus.

D. Kuipers (75), gehuld in Israëlische vlag, is uit Katwijk naar de demo op de Dam gekomen. „Israël heeft onze steun hard nodig.” Op zijn baseballcap staat shalom in het Hebreeuws. Duiven vliegen in grote koppels over de menigte.

Henk van Olst uit Apeldoorn is op de Dam „uit liefde voor Israël”, zegt hij. ,Bij alle kritische geluiden over Israël moeten we als christenen een tegengeluid laten horen. Jammer dat er zo weinig mensen uit Apeldoorn zijn.”

Bang en fout

„Bangig en fout”, noemt oud-minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal (79) op de Dam, desgevraagd het besluit van burgemeesters om pro-Palestijnse demonstraties toe te staan op 7 oktober. „Hoe is het mogelijk dat de burgemeesters van de grote steden pro-Palestijnse en pro-Hamasbetogingen toestaan op stations?”

Burgemeesters grote steden zijn bangig en fout door pro-Palestijnse demonstratie toe te laten - Uri Rosenthal, oud-minister Buitenlandse Zaken

Rosenthal hekelt het feit dat de Nederlandse regering de leus ”From the River tot he sea”, een verkapte uitdrukking om Israël van de kaart te vegen, nog altijd niet heeft verboden. „Onaanvaardbaar.” Dat geldt volgens hem ook voor de terreurgroep Samidun. „Die terreurgroep is in Duitsland allang verboden en ontbonden.”

Deelnemers aan een pro-Palestijnse demonstratie op het Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg. beeld ANP, Ramon van Flymen

Iets verderop vindt een luidruchtige pro-Palestijnse demonstratie plaats. Een groep van pakweg honderd man maakt een hoop kabaal. Velen dragen gezichtsbedekkende kleding, ondanks een verbod van burgemeester Halsema. De groep trekt van het Damrak naar het Centraal Station en blokkeert de trambanen. Halsema ontbindt daarop de demonstratie.

De demonstranten hergroeperen zich op de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. De ME sluit hen in. „Hier spreekt de politie. U bent allemaal aangehouden.” Arrestatieteams, breedgeschouderde agenten in burger, storten zich op de demonstranten en pakken hen hardhandig een voor een op. Arrestantenbussen rijden voor. Twee uur later schreeuwen ze nog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer