Economie
Shell bovenaan positief gestemde AEX na handelsupdate

Shell was maandag de grootste stijger in een licht hogere AEX. Het olie- en gasconcern kwam eerder op de dag met een handelsupdate. De winstmarges op het raffineren van ruwe olie zijn in het derde kwartaal stevig gedaald. De sterke resultaten van onder meer de grondstoffenwinning hielpen die daling te compenseren, zeggen analisten.

ANP

Zo noemt een analist van de Britse bank Barclays de update „sterk” en de prestaties van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) beter dan verwacht. „Met lng-prijzen die in het vierde kwartaal stevig blijven, verwachten we dat dit zich blijft voortzetten.” Het aandeel van Shell steeg op het Damrak 1,8 procent.

Het bedrijf profiteerde maandag, net als andere olieconcerns, ook van een verdere stijging van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent meer op 77,03 dollar. Brentolie werd 3,4 procent duurder op 80,69 dollar per vat. De olieprijzen nemen toe door aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. De euro was 1,0976 dollar waard, tegen 1,0959 dollar op vrijdag.

Verder deden beleggers in Amsterdam het rustig aan. De AEX-index steeg 0,1 procent tot 912,77 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 898,79 punten. De beurzen in Parijs en Londen lieten plussen zien tot 0,5 procent. De beurs in Frankfurt verloor 0,1 procent, mede door een daling van de Duitse fabrieksorders in augustus.

Galapagos stond bovenaan bij de middelgrote fondsen in Amsterdam en klom 6,7 procent. De biotechnoloog meldde Oleg Nodelman te hebben benoemd tot bestuurslid. Hij is de oprichter van investeringsbureau EcoR1 Capital, sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos.

In Kopenhagen steeg Ørsted 6 procent. Het Noorse energieconcern Equinor heeft een belang van 2,5 miljard dollar genomen in de Deense ontwikkelaar van projecten voor hernieuwbare energie. De overeenkomst komt voor Ørsted op een belangrijk moment. Het gaat al langer niet goed met het bedrijf en topman Mads Nipper probeert het tij te keren met een herstelplan.

Helemaal onderaan de AEX stond chipbedrijf ASMI met een min van 2,1 procent. Dsm-firmenich daalde 1,2 procent. Vakbond FNV heeft een staking bij het voedings- en gezondheidsbedrijf aangekondigd voor woensdagmiddag in Maastricht om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer