Economie
Pfizer bij stijgers op terughoudend Wall Street

Pfizer behoorde maandag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op berichten dat Starboard Value een belang van ongeveer 1 miljard dollar heeft genomen in het bedrijf. De activistische investeerder wil daarmee de druk op het worstelende Amerikaanse farmaceutische concern opvoeren om de prestaties te verbeteren.

ANP

Pfizer wist dankzij zijn vaccin en andere behandelingen tegen het coronavirus de omzet tussen 2020 en 2022 ruimschoots te verdubbelen. De vraag naar deze middelen is sindsdien echter fors afgenomen en de farmaceut heeft moeite het gat op te vullen met nieuwe medicijnen. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

De algehele stemming op Wall Street was terughoudend, na de opmars op vrijdag die volgde op het sterke banenrapport van de Amerikaanse overheid. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,3 procent lager op 42.2249 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 5732 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 18.063 punten.

De Dow sloot vrijdag nog op een nieuw recordniveau door de sterker dan verwachte banengroei in september en een daling van de werkloosheid. De zorgen over een sterke verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie namen daardoor af. Door het sterke banenrapport is de hoop op verdere grote renteverlagingen door de Federal Reserve om de economie te ondersteunen wel afgenomen.

Ondanks de verwachting dat de rente in de VS mogelijk minder sterk zal worden verlaagd dan gehoopt, blijft Goldman Sachs optimistisch over de vooruitzichten voor aandelen. De zakenbank verhoogde zijn doelstelling voor de S&P 500-index naar 6000 punten voor het einde van het jaar.

Beleggers kijken verder uit naar het begin van het cijferseizoen op Wall Street. Later deze week komen snack- en frisdrankfabrikant PepsiCo en de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo met kwartaalresultaten. Ook komen er nieuwe inflatiecijfers uit de VS en publiceert de Fed de notulen van de afgelopen rentevergadering.

De euro was 1,0978 dollar waard, tegen 1,0970 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen verder omhoog door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 75,66 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 79,25 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer