Economie
Vakbond kondigt staking bij dsm-firmenich in Maastricht aan

Werknemers van dsm-firmenich in Maastricht leggen woensdagmiddag het werk neer en gaan actievoeren bij het hoofdkantoor van het voedings- en gezondheidsbedrijf, meldt FNV. De vakbond verwacht ongeveer honderd mensen bij de staking, die twee uur duurt en eindigt om 14.00 uur.

ANP

Werknemers zijn boos omdat het concern de toeslag wil schrappen die werknemers krijgen sinds cao’s van het bedrijf zijn samengevoegd, stelt FNV. Ook vinden ze de loonsverhoging die het bedrijf biedt „zeer mager”. Het is de eerste actie na onderhandelingen over de nieuwe cao. Maandag verliep een ultimatum dat FNV had gesteld.

De zogeheten transitietoeslag krijgen werknemers sinds in 2014 verschillende cao’s van het oude DSM zijn samengevoegd, volgens FNV. Het afschaffen van de toeslag zou betekenen dat ongeveer vierhonderd werknemers gemiddeld 10.000 euro per jaar moeten inleveren.

FNV dreigt dat er mogelijk ook acties volgen in Delft, Leeuwarden en Stroe, tenzij de directie alsnog ingaat op de eisen van de werknemers en de vakbonden.

Dsm-firmenich is nog steeds „vol vertrouwen” dat het concern er samen met de vakbonden uit gaat komen, laat een woordvoerder weten. „We kennen een traditie van goede samenwerking met de bonden.” Het bedrijf heeft kennis genomen van de staking en wil niet zeggen wat het betekent voor de productie als werknemers het werk stilleggen. „De uitnodiging staat om gewoon weer aan tafel te komen en verder te praten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer